1 Mayıs Marşı'nın sözleri ve hikayesi nasıldır?
İşçi ve emekçilerin bayramında onlarca, yüzlerce, binlerce insanın söylediği 1 Mayıs Marşı'nın sözleri nasıldır? 1 Mayıs Marşı nasıl ortaya çıkmıştır? Yazarı ve besteleyeni kimdir?
İşçi ve emekçilerin bayramında onlarca, yüzlerce, binlerce insanın söylediği 1 Mayıs Marşı'nın sözleri nasıldır? 1 Mayıs Marşı nasıl ortaya çıkmıştır? Yazarı ve besteleyeni kimdir?
Vurun abalıya deyimi nasıl ortaya çıkmıştır? Vurun abalıya deyimi ile anlatılmak istenen nedir? İşte hikayesi ve anlamı…
G7’nin açılımı nedir? G7 ne zaman kuruldu ve G7’nin amacı nedir? G7 ülkeleri hangileridir? G7 hangi ülkenin katılımı ile G8 oldu?
Yönetim biçimleri nelerdir? Devletlerin anlayışını ve yapısını anlatan yönetim biçimlerine ve tanımlamalarına bakalım…
UKOME nerelerde vardır? UKOME nedir? UKOME’nin yetkileri nelerdir? İşte UKOME ile ilgili detaylı bilgiler...
Afyonu patlamak ne demektir? Afyonu patlamak veya afyonu daha patlamamış sözleriyle anlatılmak istenen nedir?
Maymun gözünü açtı deyimi nasıl ortaya çıkmıştır? Maymun gözünü açtı deyimi ile anlatılmak istenen nedir?
Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş sözünün çıkış hikayesi nasıldır? Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş deyiminin anlamı nedir?
Ölülerin ardından neden ‘toprağı bol olsun’ denir? Toprağı bol olsun deyiminin çıkış hikayesi nasıldır? Sözle anlatılmak istenen nedir?
Tası tarağı toplamak sözüyle anlatılmak istenen nedir? Tası tarağı toplamak sözü nasıl ortaya çıkmıştır? İşte deyimin hikayesi.
Külah ne demek? Külahları değiştirmek sözü nasıl çıkmıştır? Külahları değiştirmek sözüyle anlatılmak istenen nedir? İşte Külahları değiştirmek deyiminin anlamı ve hikayesi…
Kim kimin eline su dökebilir? Eline su dökemez deyimiyle anlatılmak istenen nedir?
Türklerin tarih boyunca kullandığı alfabeler hangileridir? Hangi devlet hangi alfabeyi kullanmıştır?
İŞKUR’un tarihçesi nasıldır? İŞKUR’un açılımı nedir? İŞKUR hangi amaçla kurulmuştur ve görevleri nelerdir?
Ağlamayan çocuğa neden meme vermezler? Ağlayan çocuk istediği memeyi alır mı? Ağlamayan çocuğa meme vermezler sözüyle ne anlatılmak istenir?
İstanbul’da Avrupa ve Anadolu Yakası’nda bulunan tarihi ve önemli meydanların isimleri nelerdir?
Ünvan değil unvan... Unvan nedir? Unvanlar neye göre belirlenir? Unvanların sıralaması nasıldır? Doktorların unvanları ve askeri unvanlar nelerdir? En yüksek unvan hangisidir?
Sahra hastanelerinin özellikleri nelerdir? Sahra hastaneleri ne amaçla kurulur? Sahra kelimesinin anlamı nedir?
Paskalya Bayramı ne zaman kutlanır? Paskalya Bayramı nedir? İşte Paskalya ve Paskalya Bayramı ile ilgili merak edilenler...
İdlib'de Mehmetçiklerimiz'e yapılan hain saldırının ardından göçmenler için Avrupa'ya geçişler için sınır kapılarının açıldığı duyuruldu. Peki Yunanistan ve Bulgaristan sınırındaki kapılar hangileri...
Ayvayı yemek sözü nereden gelir, hikayesi nasıldır? Ayvayı yemek kötü bir şey mi? Ayvayı yemek sözüyle anlatılmak istenen nedir?
Kayboldunuz! Yön nasıl bulunur? Yön bulma yöntemleri nelerdir? Doğada hiçbir alet olmadan yönünüzü nasıl bulursunuz?
Kadı ne demektir? Mahkeme kadıya mülk değil sözüyle anlalıtmak istenen nedir? Bu atasözü ne için kullanılır?
"Zürefanın düşkünü beyaz giyer kış günü" deyiminin anlamı nedir? Deyimde geçen zürefa mıdır, zürafa mı? Doğrusu ve anlamı nedir?
AKOM nedir? Genelde doğa olayları ve karlı havalarda karşımıza çıkan bir kurumdur aslında AKOM... AKOM’un görevlerine, AKOM'un açılımına ve AKOM'un iletişim bilgilerine bir bakalım...
Doğa olayları ve zor durumlarda duyduğumuz AKUT nasıl kuruldu? İlk kurtarma çalışması nerede oldu? AKUT'un tam açılımı nedir? AKUT'un tarihi süreci ve görevleri nelerdir?
Taburcu olmak sözü nereden gelir? "Taburcu olmak" deyiminin Türk doktorlara özgü olmasının sebebi nedir?
AÇEV ne zaman ve nasıl kuruldu? AÇEV'in kilometre taşları nelerdir? AÇEV'in açılımı ve kısa genel bilgileri...
İSMEK'in açılımı nedir? İSMEK hangi ilkeleri benimser? İSMEK'in vizyonu, misyonu ve temel değerleri nedir? İSMEK kayıtları ne zaman?
Eşek sudan gelinceye kadar dövmek sözünün anlamı nedir? Eşek sudan gelinceye kadar dövmek deyimi nasıl çıkmıştır?
Hediyenin büyüğü küçüğü olur mu? Çam sakızı çoban armağanı deyimiyle anlatılmak istenen nedir? Deyimde geçen çam sakızı nedir?
Yorgan gitti kavga bitti deyimiyle anlatılmak istenen nedir? Nasrettin Hoca'nın eşiyle yaşadığı yorgan diyaloğu nasıldır?
TSYD ne zaman kurulmuştur? TSYD'nin amacı nedir? TSYD'nin faaliyetleri ve çalışma konuları nelerdir? TSYD'ye kimler üye olabilir?
SOCAR hangi ülkeye ait bir firma? SOCAR'ın yaptığı işler nelerdir? SOCAR'ın vizyonu ve misyonu nedir? SOCAR yönetim kurulu başkanı kim?
Osmanlı döneminde kullanılan "kefeni başında gezer" sözü nereden gelir? Osmanlı'da kavuk ne anlama geliyordu?
Kalp kalbe karşıdır sözü ne zaman kullanılır? Kalp kalbe karşıdır sözüyle anlatılmak istenen nedir?
Foyası ortaya çıkmak deyimi ile anlatılmak istenen nedir? Sözdeki "foya" kelimesinin anlamı nedir? Foyası ortaya çıkmak deyiminin hikayesi nasıldır?
Nobel Barış Ödülü nedir? Nobel Barış Ödülü kimlere ve neden verilir? Nobel Barış Ödülü’nü kazananların listesi nasıldır?
Eski çamlar bardak oldu sözü nereden gelir? Eski çamlar bardak oldu deyiminin anlamı nedir?
Dokuz doğurmak sözü nereden gelir? Dokuz doğurmak deyimi ile anlatılmak istenen nedir? İşte hikaye ve deyimin anlamı...
Gün doğmadan neler doğar sözüyle anlatılmak istenen nedir? İşte Gün doğmadan neler doğar atasözünün açıklaması...
G20 adı nereden gelir? G20'nin kısa tarihçesi ve amacı nedir? G20'de yer alan ülkeler hangileridir? İşte G20 ile ilgili genel bilgiler...
Hapşııııııııııııııı! Hapşııııııııııııııı! Çok yaşaaaaaaaaa... Sen de gör! Hep beraber!... diye devam eden temennilerin hikayesi...
İki ayağı çukurda olmak deyiminin çıkış hikayesi nasıldır? İki ayağı çukurda olmak deyiminin anlamı nedir?
Bulunmaz Hint Kumaşı deyimi ile anlatılmak istenen nedir? Bulunmaz Hint Kumaşı deyiminin çıkış hikayesi nasıldır?
Zıkkım ne demektir? Zıkkım sözü nereden gelir? Zıkkım ye, zıkkımın kökü, zıkkım iç sözleriyle anlatılmak istenen nedir?
Hapı yutmak sözü nereden gelir? Hapı yutmak deyimiyle anlatılmak istenen nedir? İşte hikayesi ve ayrıntıları...
Nöbetçi noterler ne zaman çalışacak? Nöbetçi noterler hangi ilde kaç tane? Noter hangi işleri yapar? Noter ücretleri ne kadar? Noterlerde kredi kartı geçerli mi?
Muhtarın hakları nelerdir? Muhtarlar ne kadar aylık alır? Muhtarlar nereye bağlıdır? Muhtarların görevi nedir?
Havacılıkta kullanılan ve A'dan Z'ye kadar olan terimler ve anlamları nelerdir?... İşte havacılıktaki kısaltılmış terimler ve anlamları...
İtfaiye, ambulans, polis, jandarma, orman yangını ihbarı gibi anlık ve acil durum için telefon numaraları nelerdir? İşte aklımızın bir köşesinde olması gereken numaralar...
Çok önemli değerlerimizden olan Türk tarihçisi İlber Ortaylı’nın kaç dil bildiğini biliyor musunuz? İşte iddialara ve gerçeğine bir bakalım...
Mendil nedir? Beyaz mendil neden sallanır? Beyaz mendilin Osmanlı'daki anlamı nedir? İspanya'da beyaz mendil sallamak ne ifade eder?
Karaman'ın koyunu sonra çıkar oyunu sözüyle anlatılmak istenen nedir? Karaman'ın koyunu sonra çıkar oyunu sözü nereden çıkmıştır?
İstanbul trafiğinin vazgeçilmezlerinden olan İETT'nin açılımı nedir? İETT tam olarak ne zaman kuruldu? İETT'nin kısa tarihçesi nasıldır?
Safranbolu’nun Öğlebeli Köyü’nün bir mahallesiyken Türkiye’nin 78. ili haline gelmiştir. Karabük’ün il olmasının tarihi sürecine ve sanayinin etkisine bir bakalım...
Genelde haberlerde karşımıza çıkan bir kısaltmadır FIFA... Hele de spor dünyasıyla ilgiliysek... FIFA'nın açılımı nedir? FIFA'nın tarihi süreci nasıldır?
Gözleri, kulakları ve ağzı kapalı üç maymunla anlatılmak istenen nedir? Üç maymunun isimleri nedir ve tarihi süreci nasıldır?
Pisagor nasıl bir kupa yapmıştır? Adalet Kupası'nın altı delik olmasına rağmen neden dökülmez? Kupadaki sınır aşıldığında ne olur? İşte Pisagor'un Adalet Kupası...
Eski tas eski hamam sözü nereden gelir? Eski tas eski hamam sözüyle anlatılmak istenen nedir? Deyimin Türk Dil Kurumu'ndaki anlamı nedir?
Fincancı katırları neden ürker? Fincancı katırlarını ürkütmek deyimi ile anlatılmak istenen nedir? Deyimin hikayesi nasıldır?
Şapa oturmak sözü nereden gelir? Şap nedir ve nerelerde kullanılır? Şapa oturmak deyiminin anlamı ve hikayesi nasıldır?
Bize de mi lolo deyimi nasıl çıkmıştır? Lolo ne için kullanılır? Bize de mi lolo deyiminin anlamı nedir?
Boyunun ölçüsünü almak sözüyle anlatılmak istenen nedir? Boyunun ölçüsünü almak deyimi nasıl çıkmıştır?
Marko Paşa kimdir? Neden insanlar derdini Marko Paşaya anlatır? İşte Marko Paşa ve hikayesi...
ÇYDD ne zaman kuruldu? ÇYDD'nin açılımı nedir? ÇYDD'nin ilkeleri, misyonu, vizyonu ve değerleri nelerdir?
Ali Cengiz oyununun anlamı nedir? Ali Cengiz oyunu hikayesi nasıldır? Deyimde adı geçen Ali Cengiz kimdir?
Aslan payı sözüyle anlatılmak istenen nedir? Aslan payı deyiminin hikayesi nasıldır? Aslan payı günümüzde nasıl kullanılır?
Atasözleri bazı olay ve kişilikleri o kadar iyi özetler ve anlatır ki. İşte onlardan birisi de "Beş para ver konuştur on para ver susturamazsın" sözüdür… Anlamına bir bakalım.
Tavşan ile dağ arasında nasıl bir ilişki varmış? Tavşan dağa küsmüş de dağın haberi olmamış atasözüyle anlatılmak istenen nedir?
Acele işe şeytan karışır mı? Acele etmenin ne tür sakıncaları vardır? Acele işe şeytan karışır sözüyle anlatılmak istenen nedir?
Saman altından su yürütmek deyimi nasıl ortaya çıkmıştır? Bu sözle anlatılmak istenen nedir? İşte bu soruların cevapları...
Yılan hikayesine döndü sözüyle ne anlatılmak istenir? Yılan hikayesi kavramı nasıl ortaya çıkmıştır? İşte birkaç yılan hikayesi...
Ayıkla pirincin taşını ne demektir? TDK'daki anlamı nedir? Ayıkla pirincin taşını sözünün çıkış hikayesi nasıldır?
Dağ yürümezse abdal yürür atasözünün anlamı nedir? Nasreddin Hoca'nın dağ yürümezse abdal yürür hikayesi nasıldır?
İSKİ ne zaman kurulmuştur? İSKİ'nin idari yapısı nasıldır? İSKİ abone sayısı kaçtır? İSKİ'nin kaç adet arıtma tesisi vardır?
Nasrettin Hoca'nın başından geçen ve ye kürküm ye deyimine dönüşen olay nasıl gelişmiştir? Ye kürküm ye deyiminin anlamı nedir?
İllerin alfabetik sırasına göre Türkiye'deki havalimanlarının sıralaması nasıldır? İki havalimanı olan illerimiz hangileridir?
Bülbül ile gülün hikayesi nasıldır? Gülü seven dikenine katlanır sözüyle anlatılmak istenen nedir? TDK'daki anlam nasıldır?
Aç ayı oynamaz sözüyle anlatılmak istenen nedir? TDK'daki anlamı nasıldır? Aç ayı oynamaz atasözü nereden çıkmıştır?
OHAL'in tanımı nedir? OHAL ne kadar süre ilan edilebilir? OHAL halinde ne tür tedbir ve uygulamalar yapılabilir? İşte OHAL'le ilgili kısa ve genel bilgiler...
Tabakhaneye b.k mu yetiştiriyorsun! Soru cümlesi gibi görünse de aslında yargıyı ifade eder… Acele edenlere karşı kullanılan bir deyimdir. Çıkış hikayesi ise şöyledir:
MÜSİAD ne zaman kurulmuştur? MÜSİAD'ın ne kadar üyesi vardır? MÜSİAD vizyonu ve misyonu nedir? MÜSİAD hakkında kısa ve genel bilgiler nelerdir?
TFF'nin açılımı nasıldır? TFF'nin kısa kuruluş tarihçesi nasıl olmuştur? TFF'nin kuruluşunun ardından gerçekleşen ilkler nelerdir?
Lafla peynir gemisi yürümez sözü nereden çıkmıştır? Lafla peynir gemisi yürümez sözüyle anlatılmak istenen nedir? Sözün TDK'daki karşılığı nasıldır?
Hayatımıza çıkan kişiler tesadüfen mi çıkar? Yaşanması gerekenler mi yaşanır? Yeni şeylere hazır mıyız? Biten bir şey bitmiş midir?
YÖK ne anlama gelir? YÖK ne zaman kurulmuştur? Bugüne kadarki YÖK başkanları kimlerdir? İşte YÖK hakkında kısa bilgilendirme...
Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var mıdır? İstanbul Yemiş İskelesi'nde neler olmuştur? Yeniçeri, Rum ve kahveci arasında yaşananlar nelerdir?
İki dirhem bir çekirdek sözünde geçen dirhem nedir? İki dirhem bir çekirdek sözüyle ne anlatılmak istenir? İşte hikayesi...
Şans Topu oyununda kaç sayı vardır? Şans Topu nasıl oynanır? Şans topu ikramiyeleri dağılımı ve dağıtımı nasıl yapılır?
Türkiye’de bedelli askerlik süreci nasıldır? Kaç defa bedelli askerlik çıkmıştır? Bedelli askerlikten kimler faydalanabilir? Bedelli askerliğin şartları nelerdir?
Aç tavuk kendini neden darı (buğday, arpa) ambarında görür? Buradaki ambarın anlamı nedir? Aç tavuk kendini darı ambarında görür sözüyle anlatılmak istenen nedir?
Süper Loto'da kaç sayı vardır? Süper Loto'da ikramiye dağılımı nasıl olur? Süper Loto'nun özellikleri nelerdir? Süper Loto sonuçları ne zaman belli olur?
Tren raylarındaki taşlara ne isim verilir? Tren yoluna taş döşenmesinin sebebi nedir? Rayların altına döşenen taşlar nasıl olmalıdır?
ODTÜ'nın kısa tarihçesi nasıldır? ODTÜ'de kuruluşundan bu yana görev yapan rektörler kimlerdir? ODTÜ'nün misyon ve vizyonu nedir?
Kabotajın tanımı nasıldır? Türkiye'de Kabotaj Bayramı ne zaman kutlanır? Kabotaj Bayramı'nın tarihi süreci nasıldır?
İllere göre seçmen sayıları nasıldır? Yurt içi ve yurt dışı seçmen sayıları kaçtır? Toplam seçmen sayısı ne kadardır?
Yuf borusu ne için kullanılır? Yuf borusu ile ilgili hikayeler nasıldır? Yuf veya yuh borusu ile anlatılmak istenen nedir?
Bastığı yerde ot bitmemek deyimi nasıl çıkmıştır? Bastığı yerde ot bitmemek deyimi ile anlatılmak istenen nedir?
TİKA hangi amaçla ne zaman kurulmuştur? TİKA’nın misyonu ve vizyonu nedir? TİKA hakkında kısa genel bilgiler ve tarihçe...
Türkiye’nin en büyük nüfusuna sahip İstanbul kaç bölgeye ayrılır? İlçelere göre belgelerin dağılımı nasıldır? İşte İstanbul’un seçim bölgeleri...
24 Haziran 2018 seçimlerinde vatandaşlarının oy kullanırken dikkat etmeleri gereken hususlar nelerdir? Yüksek Seçim Kurulu'na göre oy verme işleri nasıl olacak?
Ayna kırılması ne anlama gelir? Geçmişten günümüze aynaya yüklenen anlamlar nelerdir? Ayna kırmanın kötü şans getirme hikayesi nasıldır?
Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi sonrası şehri teslim ettiği belediye başkanı kimdir? İstanbul’un ilk belediye başkanının icraatları neler olmuştur?
SOLOTÜRK’ün tanımı nasıldır? SOLOTÜRK ne zaman kurulmuştur? SOLOTÜRK’ün görevleri nelerdir? SOLOTÜRK nereye bağlıdır?
Yelkenleri suya indirmek deyiminin Türk Dil Kurumu'ndaki anlamı nedir? Yelkenleri suya indirmek deyimi nasıl ortaya çıkmıştır? İşte hikayesi...
Türkiye 24 Haziran 2018'de seçime gidiyor. YSK'ya (Yüksek Seçim Kurulu) göre hangi il kaç milletvekili çıkarabilecek? Hangi illerde sayı arttı, hangi illerde azaldı? İşte detaylar...
Uçaklarda bulunan kara kutu kaç tanedir? Kara kutular ne tür bilgiler içerir? Kara kutu ne renktedir? Kara kutuların özellikleri nelerdir?
MESAM ne zaman kurulmuştur ve "ilk" olma özelliği nedir? MESAM'ın tam açılımı nedir? MESAM'ın misyonu, vizyonu ve görevlerine bir bakalım!
Aşık neye denir? Aşık atmak sözünün çıkış hikayesi nasıldır? Aşıt atmak deyiminin anlamı nedir ve hikayesi nasıldır?
Vermeyince mabut, neylesin Sultan Mahmut sözünün sahibi kimdir? "Tıkandı Baba" sözü nereden gelir? Sözde geçen “mabut”un anlamı nedir?
Suya götürüp susuz getirmek sözü nereden gelir? Suya götürüp susuz getirmek deyiminin anlamı nedir? Suya götürüp susuz getirmek hangi efsaneye aittir?
“Adam ol baban gibi eşek olma” sözü, ilk nerede kullanılmıştır ve tarihi hikayesi nasıldır? "Adam ol baban gibi eşek olma" sözüyle anlatılmak istenen ve vurgulanan nedir?
Çizmeyi aşmak olarak da kullanılan çizmeden yukarı çıkmak deyiminin anlamı nedir? Çizmeden yukarı çıkmak sözü nereden gelir?
Tarihi çok eskilere dayanan ve günümüz dünyasında da geçerliliği çok fazla olan bir deyimdir aslında adam yerine konmamak. İşte hikayesi ve anlamı...
7 coğrafi bölgesi olan Türkiye'de dağların denize paralel olduğu Akdeniz ile Karadeniz'de daha çok olan geçitlerin isimleri ve özellikleri nelerdir?
Tarihi bir hikaye olan Demokles'in kılıcı sözüyle anlatılmak istenen nedir? Demokles kimdir? Demokles'in kılıcı hikayesi nasıldır?
Keçileri kaçırmak deyimi nereden gelir? Hangi bölgemizde yaşanmış bir hikayesi vardır? Keçileri kaçırmak sözüyle ne anlatılmak istenir?
Osmanlı döneminde Anadolu yakası ile Avrupa yakası müezzinlerinin arasında geçen ve günümüze kadar gelen bir deyimdir Üsküdar'da sabah oldu sözü...
Pabucunun dama atılması veya pabucunu dama atmak deyiminin anlamları nedir? Pabucunu dama atmak deyiminin çıkış hikayesi nasıldır?
Hanya nerededir? Deyimde geçen Konya sözünün doğrusu nedir? Hanya’yı Konya’yı görmek deyimi neden kullanılır? Deyimle ilgili üç farklı yorum nedir?
İki mutlu sevgili veya çift gördüğümüzde yakıştırırız ya “Çifte kumrular” sözünü... Aslında detayında çok daha değerli ve anlamlıdır bu benzetme...
Balık kavağa çıktığında deyimi nerelerde kullanılır, ne anlama gelir? Balık kavağa çıkığında sözüyle ilgili hikaye nasıldır? Sözdeki kavakla anlatılmak istenen nedir?
Bir semt adı haline gelen ve Tevfik Fikret ile özdeşleşen Aşiyan’ın anlamı nedir? Aşiyan nerededir? Aşiyan’ın hüzünlü hikayesi ve tarihi süreci nasıldır? Aşiyan'da şu anda ne vardır?
Ateş almaya mı geldin sözüyle anlatılmak istenen nedir? Ateş almaya mı geldin deyiminin çıkış hikayesi nasıldır? İşte cevaplar...
Aba ne demektir? Abayı yakmak günümüzde hangi anlamlarda kullanılır? Abayı yakmak sözü nereden gelmektedir? Ve abayı yakmak sözünün TDK'daki anlamı nedir?
Etekleri zil çalmak deyimi ne anlama gelir? Etekleri zil çalmak deyiminin çıkış hikayesi nasıldır? Haydi etekleri zil çaldırmaya!
Resmi törenlerde karşımıza çıkan il ve ilçelerdeki etkinliklerde Protokol Sıralaması nasıl olur? İlk sırada kim vardır? İşte bu soruların cevapları...
Uzak bir bölgeyi belirtmek anlamında kullanılan "Fizan'a kadar yolun var" gibi sözler hangi dönemde çıkmıştır ve Fizan tam olarak nerededir?
Basın tarihinin her yıl verdiği en anlamlı ödüllerdendir Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin ödülleri. TGC ödüllerin sayısı kaçtır ve dalları nelerdir?
Kısaltması TGC olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ne zaman kuruldu? TGC’nin başkanlarına ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluş amacına bir bakalım...
Türkiye’nin en eski ve köklü kurumu konumunda olan ve tarihe göre farklı isimleri bulunan günümüzdeki BYEGM’in açılımına, görev, misyon ve vizyonuna bir bakalım...
ÇEKÜL ne demektir? ÇEKÜL'ün kuruluş hikayesi nasıldır? ÇEKÜL'ün görev ve sorumlulukları, iletişim bilgileri nelerdir? ÇEKÜL'ü tanıyalım...
Mülki idare olarak Türkiye’de kaç tane il, kaç büyükşehir belediyesi, kaç tane ilçe, kaç tane belde, kaç tane mahalle, kaç tane köy bulunmaktadır? İşte hepsinin cevabı...
16 Nisan 2017 referandumunda oy kullanacakların dikkat etmesi gereken hususlar neler? Oy nasıl kullanılacak? Hangi hallerde oy geçersiz sayılacak?
Son dönemlerde reklamlarda çok rastladığımız ve çeşitli mesleklerden esnaf figürleriyle karşılaştığımız TESKOMB'un açılımına ve tarihçesine bir bakalım.
3 yanı denizlerle çevrili olan Türkiye’nin kara olarak 8 komşusu vardır ve 26 sınır kapısı bulunmaktadır. Türkiye'nin sınır kapıları ve isimleri nelerdir bakalım… Özellikel de virüs tehlikesi ile kapatılan İran sınırına...
7 coğrafi bölgeye ayrılan Türkiye’de sadece 1 ilimizin 4 bölge ile sınırı bulunmaktadır. İşte o özel ilimizin coğrafi konumu ve sınırı olduğu bölgeler…
Müze müdürü olabilmek için hangi bölümleri bitirmek gerekir? Adaylar hangi şartlara uymalıdır? Müze müdürünün görev ve yetkileri nelerdir?
15 Ağustos 1974'te kuruldu... BOTAŞ'ın açılımı, kuruluş amacı, faaliyetleri nelerdir ve BOTAŞ'ın tarihi süreci nasıldır? BOTAŞ'ın genel müdürlük binası nerededir?
Satranç oyununun bulunma hikayesi... Savaşı seven bir kral ve bu durumdan rahatsız halk… Ve satranç oyununu bulan bir alimin kraldan şaşırtan isteği…
"Baklayı ağzından çıkarmak" Cahit Sıtkı Tarancı'nın kaleminden de "Bırak muamma konuşmayı / Çıkar ağzından baklayı" dizeleri ile dökülmüştür. Gelelim deyimin hikayesine...
Temeli 1930’da atılan ve bizzat Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle kurulan resmi bir kurumdur TTK… TTK'nın açılımı, tarihi süreci ve kuruluş amacı nedir?
İki karşıt kavram... Siyah ile beyaz gibi... Doğru ve yanlışın tek çatı altında buluşamaması gibi bir durum... Adalet ile zulüm aynı yerde barınır mı?
Mitolojideki tanrı ve tanrıça isimlerine geçmeden önce Yunan mitolojisine bir bakalım... Sonrasında tek tek tanrı ve tanrıça isimlerini detaylandıralım...
Osmanlı döneminden kalma bir söz "güme gitti"… Yeniçerilerin suçluları yakalayıp içeri atarlarken kullandıkları seslenme ünleminden bugünlere gelmiştir!
Merkezi Fransa’nın Strazburg şehrinde bulunan ve 1959’da kurulan uluslararası bir mahkemedir... AİHM'in açılımı nedir? AİHM'e başvuru koşulları nelerdir?
1920’de başlayan ve günümüze kadar devam eden Silahlı Kuvvetlerin 1 numarası olarak nitelendirilen Genelkurmay Başkanları kimlerdir? Sıralı listesi şöyle...
Fatih Terim’in Ukrayna maçı öncesindeki basın toplantısında kullandığı "Göz odur ki dağın arkasını göre, akıl odur ki başa geleceği bile" atasözünün anlamına bir bakalım...
Akdeniz ve Ege bölgesinde rastlanılan bir olaydır çatıların beyaza boyanması... Mesela Bodrum evleri... Evlerin ve çatıların beyaza boyanma sebebi bilimsel verilerle destekleniyor...
Alkol alırken yapılan kadeh tokuşturmanın amacı ve anlamı nedir? İnsanlar neden kadeh tokuşturur. İşte kadeh tokuşturmayla ilgili iki farklı görüş...
Cebimizden çıkmayan ve hayatımızın her kesiminde var olan bir değerdir lira... Para birimimizdir ama peki ya liranın anlamı? İşte detaylar...
BİK, 1961 yılında kurulan ve kamu tüzel kişiliğine haiz bir idaredir. BİK'in tam olarak açılımı ve görevleri nelerdir? BİK'in kuruluş amacı nedir?
Cümlede geçen “koz” sözü “ceviz” anlamındadır... Rivayete göre kozlarını paylaşma olayı Kastamonu’da gerçekleşir. İşte o hikaye...
Her kafadan bir ses çıkmasını, herkesin başka yollar önermesini ve işlerin yürümemesini anlatır... Horozu çok olan köyde sabahın geç olmasına bir bakalım...
Osmanlı döneminden günümüze gelen ve son zamanlarda damını başına yıkmak olarak da kullanılan bir söylemdir çadırı başına yıkmak! Detaylandıralım...
Atlardaki diş aynı zamanda yaşı gösteren önemli emarelerdendir… Satın alınırken dişe bakılır. Beleş (hediye) atın dişine bakılmaz sözünün anlamına bir bakalım…
Sezeryan, bir çeşit ameliyat... Doğum sırasında uygulanan kesme yöntemi... Tarihi antik çağlara kadar gitmektedir. İşte sezeryan adının hikayesi...
Google’da veya TV ekranlarının köşesinde zaman zaman bir siyah kurdele görürsünüz... Peki ya bu siyah kurdelenin anlamı nedir? Hangi zaman dilimlerinde ve ne için kullanılır?
Acil durum ve imdat nidası olarak bildiğimiz kullandığımız S.O.S.’in açılımı ve anlamı tam olarak nedir? S.O.S. ile ilgili yanlış bilinen tarihi gerçeğe bir bakalım...
7 bölgesi bulunan Türkiye’nin 30'u büyükşehir olmak üzere 81 ili vardır… Önceleri alfabetik ama sonrasında tarihi zaman dilimine göre verilen illerin plaka sıralaması şöyledir...
Geçti Bor’un pazarı sür eşeğini Niğde’ye sözünü çok duyarız ve zaman zaman da kullanırız. Peki bu cümledeki "Bor" tam olarak nerededir? Ve sözle ne anlatılmak istenir?
Eski çağlardan bu yana üzerine koyarak ilerleyen yaşamımızın belki de en önemli parçası bilimdir... Ve bilim birçok konulara ve dallara ayrılmıştır...
Bir şehir düşünün ki çağı değiştirsin... Bir şehir düşünün ki iki kıtaya yayılsın. Bir şehir düşünün ki her milletten insanı iç dünyasına alsın... İstanbul'un farklı dillerdeki isimleri nelerdir?
1923’ten bu yana kaç cumhurbaşkanımız oldu. En çok görevde kalan cumhurbaşkanı, en az süre alan cumhurbaşkanı, en genç ve en yaşlı cumhurbaşkanları kimlerdir?
Tarihiyle, iki kıtayı birbirine bağlamasıyla ve “Taşı toprağı altın” sözleriyle cazibe merkezi haline getirilen İstanbul’un bir diğer güzelliği adaları...
At günümüzün o kadar değil ama tarihi geçmişimizin önemli bir parçasıdır. Ve haliyle atla ilgili tecrübeyle sabit birçok atasözü ve deyimimiz vardır.
Atasözü ve deyimler yaşamın en çok tükettiği değerlerimizdir. Ancak bazıları var ki yanlış bilinir ve söylenir hale gelmiş... İşte yanlış bilinen bazı atasözleri ve deyimler...
Kolay kazanılmış ardından da kolayca kaybedilmiş şeyler için kullanırız “Hayydan gelen huya gider” atasözünü... Aslı "Hayy'dan gelen Hu'ya gider" olan atasözündeki Hayy ve Hu'nun anlamına bakalım.
Bir konu hakkında konuşurken olay ve konuyla alakalı olmayan birisi devreye girer ve başlar anlatmaya... Ve hariçten gazel okuyor yakıştırması yapılır. İşte anlamı ve detayları...
Hayatımızda çok sık rastladığımız söylemlerden biridir battı balık yan gider... Zaman zaman fiziki veya ruhsal durumumuzu anlatmak özetlemek için kullanılır... Nasıl mı?
Arapça kökenli olan ve ülkemizde çok sık kız çocuklarına verilen Betül isminin birçok anlamı vardır... İşte Betül'ün anlamları ve Betül adının rengi...
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ve İngilizce açılımı United Nations Children’s Fund olan UNICEF, 1946'da kurulmuş ve 1954’te genel kurulda kabul görmüştür...
Son yıllarda çok rastlanılan ve erkek çocuklara konulan isimlerden biridir Baran adı... Baran adının anlamlarına ve kullanım sıklığına bir bakalım...
Türkiye’de neredeyse milyonları bulacak bir isimdir Emine... Emine, Arapça kökenlidir ve birçok anlamı vardır... Emine'ye bir de farklı gözlerle bakalım,,,
Arda dendiğinde kuşkusuz herkesin aklına şu anda Barcelona forması giyen milli gururumuz Arda Turan gelir... Birçok çocuğa adını vermiştir... Arda'nın anlamına bir bakalım...
Ülkemizde her geçen gün kan kaybeden ve asıl işlevi ve görevi olan kamuoyu yararını gözetmenin uzağında kalan basının mesleki anlamda ilkeleri vardır.. İşte Basın Meslek İlkeleri...
Ekonomi haberlerine geçildiğinde TÜFE ve TEFE kısaltmalarını fazlasıyla duyarız... TÜFE ve TEFE ne anlama gelir? Ve TÜFE ile TEFE ne zaman hesaplanır?
Avrupa Birliği (AB) kısaltmaları kategorisinde yer alır... Yardım aracı olan IPARD'ın tam olarak anlamı, açılımı, amacı ve süreci ise şöyledir...
Biz Türk toplumu olarak uzun yolu ve uzun işleri sevmeyiz... Hep kendimize kestirme bir yol buluruz... Terimsel anlamda kestirmeye eşdeğer en uzun kısaltmanın hangisi olduğuna bir bakalım...
Bir yere gittiğimizde, ortama girdiğimizde veya tanıdığımız biriyle karşılaştığımızda “Merhaba” deriz. Peki “merhaba” ne anlama geliyor? Bir "merhaba" diyelim ve detaylandıralım...
Biz onu hep vizesiyle tanıdık... Peki ya finali! Schengen nedir? Schengen nerededir ve bölgeyi özel kılan özelliği nedir? Schengen vizesi adının hikayesine bir bakalım...
“TÜİK verilerine göre” sözünü haber bültenlerinden hatırlarız genelde... Peki nedir bu TÜİK ve verileri... TÜİK’in açılımı nedir ve tarihsel süreci nasıldır?
Devlet protokolünde nasıl bir sıralama vardır. Kırmızı plakalı araçlar kimi temsil eder? Cumhurbaşkanınn aracının plakası var mıdır? İşte tüm bu soruların cevapları...
Cumhurbaşkanı, seçilmesinin ardından yeminini eder. Ve bu yemin metni anayasanın 103. Maddesinde yer alır.. İşte cumhurbaşkanının yemin metninin sözleri...
Türkçe'nin sondan eklemeli yapısı sayesinde rekor denemesi yapılabilecek kelimeler türetilebilir aslında. Peki ya bugüne kadar Türkçe'de oluşturulan en uzun kelime hangisidir?
Temeli Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk zamanında atılan ve günlük olarak binlerce insanın ziyaret ettiği bir kamu kuruluşudur TDK... TDK'nın açılımına bakalım...
Milyonları içinde barındıran sabırla insanları bir kıtadan diğer kıtaya aktaran omzunda büyük bir yükü olan İstanbul kıtalararası üçüncü köprüsüne kavuştu... Peki adı ne?
“Onu ancak teneşir paklar” ve "Kırkından sonra azanı teneşir paklar" derler... Cümlelerin anlamına geçmeden önce teneşirin tanımını verelim...
Kişilerin gizli işler çevirmesine denen “Ne dolaplar çeviriyorsun” sözünün hikayesi konusunda çeşitli rivayetler vardır... Tarihi 1800’lü yıllara kadar gider...
Türk Dil Kurumu’na göre “Ani dehşet duygusu, büyük korku ve ürkü” olarak tanımlanan “Panik” kelimesi PAN’dan gelmektedir. Peki PAN nedir?
Sevgililer günü yaklaşıyor... Hediye kavramının daha bir gelişim ve değişim gösterdiği bir gerçek. Eskiler, sevgiliye veya hoşuna giden bayanlara hediye olarak ayna alırmış. Peki neden?
Eskilerden kalma bir deyimdir “Küfelik olmak.” Küfelik olmak neden ve niçin kullanılmış ve günümüze kadar gelmiştir? Hep birlikte küfelik olmanın anlamına bakalım...
Günlük hayatımızın önemli parçaları olan televizyon ve radyolarla ilgili bir kurumdur RTÜK. Tam olarak RTÜK'ün açılımı ve görev alanı nedir?
Anadolu’da yıkık, dökük ve terk edilmiş evlerin bahçesinde, içinde incir ağacı görmek yüksek olasılıktır. Peki neden incir? Ve "Ocağına incir ağacı dikmek" ne demektir?
Siesta dendiğinde akla ilk gelen ülke kuşkusuz İspanya’dır. Siesta ne demektir? Peki neden siesta yapılır ve amaç nedir? Hangi dönemlerde siesta yapılır?
Her gün binlerce belki milyonlarca insanın cebine girip çıkıyor... Sayılıyor, katlanıyor, buruşturuluyor, elden ele dolaştırılıyor... Ancak kim olduğu o kadar da bilinmiyor...
Yöresel gibi görünen ancak Türkiye genelinde bilinen ve bugünlerde kullanımı neredeyse kalmayan Kuzine neye denir?
Biyometrik fotoğrafı anlatmadan önce biyometriyi tanımlamak gerekir... O da kişinin ölçülebilir biyolojik izlerini ifade şeklidir... Geçelim biyometrik fotoğrafa...
Her gün binlerce belki milyonlarca insanın cebine girip çıkıyor... Sayılıyor, katlanıyor, buruşturuluyor, elden ele dolaştırılıyor... Ancak kim...
Aç tavuk kendini neden darı (buğday, arpa) ambarında görür? Buradaki ambarın anlamı nedir? Aç tavuk kendini darı ambarında görür sözüyle anlatılmak...
Süper Loto'da kaç sayı vardır? Süper Loto'da ikramiye dağılımı nasıl olur? Süper Loto'nun özellikleri nelerdir? Süper Loto sonuçları ne zaman belli...
Hediyenin büyüğü küçüğü olur mu? Çam sakızı çoban armağanı deyimiyle anlatılmak istenen nedir? Deyimde geçen çam sakızı nedir?
Atasözü ve deyimler yaşamın en çok tükettiği değerlerimizdir. Ancak bazıları var ki yanlış bilinir ve söylenir hale gelmiş... İşte yanlış bilinen...
1923’ten bu yana kaç cumhurbaşkanımız oldu. En çok görevde kalan cumhurbaşkanı, en az süre alan cumhurbaşkanı, en genç ve en yaşlı cumhurbaşkanları...
Uçaklarda bulunan kara kutu kaç tanedir? Kara kutular ne tür bilgiler içerir? Kara kutu ne renktedir? Kara kutuların özellikleri nelerdir?
Yuf borusu ne için kullanılır? Yuf borusu ile ilgili hikayeler nasıldır? Yuf veya yuh borusu ile anlatılmak istenen nedir?