Uzun Eşek oyunu için en az kaç kişi olması gerekir? Uzun Eşek oyununun kuralları nelerdir?

Eski sokak geleneği oyunlarındandır Uzun Eşek! Günümüzde neredeyse yeni nesilin yabancı olduğu bir oyun türüdür. Fiziki güce ve takım dayanışmasına dayalı bir oyundur aslında...

Uzun Eşek oyunu için en az üçer kişiden olmak üzere toplam 6 kişi olması gerekir. Ki ayrıca bir de hakem olur. Ve bu hakem de fiziki durumu elvermeyen veya çok kilolu kişidir genellikle. Hakem aynı zamanda yastık rolü de görür.

Oyun nasıl oynanır ve kuralları

Takımlar eşit sayıda iki gruba ayrılırlar.
“Yastık” sırtını bir duvar ya da ağaç gibi sağlam bir yüzeye yaslar. Yatacak takımın ilk oyuncusu kafasını yastığın bacakları arasına sokarak omuzlarını yastığın bacaklarına dayar, takımın diğer üyeleri de kafalarını sırayla öndeki arkadaşlarının bacakları arasına koyarak, öndeki arkadaşların bacaklarına sarılırlar.
İkinci takım mensupları koşarak sırayla diğer takımın sırtına atlar ve bir eşeğe biner gibi oturur. Atlayan takımın amacı yatan takımı atlamanın şiddetiyle çökertmektir.
Eğer yatan takım çökertilememişse ve atlayan takım oyuncularından hiç biri yere değmemişse şu tekerleme söylenir.

Bizim köyün imamı,
Alttan verir samanı,
Üstten çıkar dumanı.
Çattı da pattı kaç attı?

Tekerlemenin bitmesiyle birlikte atlayan takımdan ilk atlayan kişi yastığa parmaklarıyla bir rakam gösterir. Yatan takımdan ilk kişi de “çift” veya “tek” diye bağırır ve eğer atlayanların gösterdiğinin tek mi çift mi olduğunu bilirse, atlayan takım yatar. Yoksa yatanlar tekrar yatar. Oyun bu şekilde devam eder.

İlk “yatacak” takım kura ile belirlenir.
Atladıktan sonra yukarıdakilerin ileri doğru hareket etmeleri yasaktır.
Atlayanlar, tur tamamlanmadan veya rakip takım çökmeden önce herhangi bir şekilde yer ile temas ederlerse o turu kaybetmiş olurlar. Bir sonraki turda hangi takımın yatacağı sayışma ile belirlenir.
Yatan takımın en az bir oyuncusu çökerse, yeni bir tura geçilir ve o takım tekrar yatar.