Sivas hangi bölgemizde bulunur? Sivas'ın kısa ve genel bilgileri nelerdir? Sivas ekonomisi neye dayanır? Sivas'ın ilçelerinin isimleri nelerdir?
Sivas, İç Anadolu Bölgesinde yer alar tarihi önemi ve misyonu olan bir şehrimizdir. İpek Yolu güzergahının kesiştiği konumda bulunur ve Kral Yolu da buradan geçer.
Bölgede Hitit, Frig, Lidya, Asur, Roma, Bizans, Selçuklu, Danişment, İlhanlı, Eretna ve Osmanlı hakimiyetleri görülmüştür.
Sivas adının hikayesine gelirsek; Sivas kurulmadan önce ulu ağaçlar altında kaynayan üç pınar varmış. Allah'a şükür, ana ve babaya minnet ve küçüklere şefkat duygularını ifâde edermiş. Bu üç pınara “Sipas Suyu” denirmiş. Pınar etrafında yerleşim yerleri kurulmuş ve bölgeye Sipas ismi verilmiştir.
Diğer rivayetler; Sivas ismi eski kavimlerden“Sibasipler”den kalmadır.
Ogüst şehri” manasına gelen “Sebast” kelimesinden gelmektedir.
En mantıklı bulunanı ise; Selçuklu Oğuz Türklerinin lehçesinde “üç değirmen” manasına gelen “Sebast” kelimesinden geldiği şeklindedir. Bu zamanla halkın ağzına Sivas olarak yerleşmiştir.
Tarihi misyon olarak ise Kurtuluş Savaşı'nın bölgesellikten çıkıp ulusal alana taşındığı Sivas Kongresi 4 Eylül 1919'da burada yapılmıştır.
Turizm anlamında da tarihi yerlerin önemi ayrıdır.
Ekonomisi tarla tarımına ve hayvancılığa dayanır. Son dönemde sanayi de gelişim göstermiştir.
Karayolu ve demiryolu ile ulaşım sağlanır.
Karasal iklim egemendir. Yazları sıcak ve kurak kışları ise soğuk ve karlı geçer.
Plakası 58'dir.
Sivas'ın ilçelerinin isimleri
- Akıncılar
- Altınyayla
- Divriği
- Doğanşar
- Geremek
- Gölova
- Gürün
- Hafik
- İmralı
- Kangal
- Koyulhisar
- Suşehri
- Şarkışlı
- Ulaş
- Yıldızeli
- Zara