Notice: Undefined offset: 303 in /home/dogavilla/bisorubicevap.com/libraries/src/Access/Access.php on line 608

Notice: Trying to get property 'rules' of non-object in /home/dogavilla/bisorubicevap.com/libraries/src/Access/Access.php on line 608

Notice: Undefined offset: 303 in /home/dogavilla/bisorubicevap.com/libraries/src/Access/Access.php on line 613

Notice: Trying to get property 'rules' of non-object in /home/dogavilla/bisorubicevap.com/libraries/src/Access/Access.php on line 613

Zeytin ağacı ile incir ağacının bağı nedir? Eski dönemlerde zeytin tarlalarına neden incir ağaçları dikilirdi?

Sorumuz; “Zeytin tarlasına neden incir ağaçları dikilir?” Bir anda ne alaka diyor ve haliyle bilgi anlamında zirai donanıma da sahip olmadığımız için romantik bir bağ gibi kel alaka düşüncelere dalıyoruz değil mi?

Doğanın dengesi ve doğal ilaçlama!

Sonda söyleyeceğimiz özeti baştan ifade edelim ve ayrıntılarına geçelim.

Zeytin ağacı ile incir ağacının fiziki-coğrafi bağı; doğanın kendi dengesinin ta kendisi. Kimyasal üretime dayalı değil dikime dayalı bir ilaçlama sistemi. Hani her şeyin bir yaradılış ve varoluş amacı var ya. İşte bu iki ağacın da ortak paydaları sinekler...

Bunu biz demiyoruz! Bu bilgiyi tarih ve günümüz dünyasının Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) üyesi ve Türkiye Zeytin Dostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Bozkurt veriyor.
Bozkurt, yüzyıllar önce uygulanan zeytin tarlasına incir ağaçlarının dikilmesi konusunu detaylandırdı...

İncir balının öldüren cazibesi!

Zeytin sineğinin zeytin üretimi açısından önemli bir sorun olduğunu ifade eden Bozkurt zeytin sineği ile kimyasal ilaçlama yöntemiyle mücadele edilebildiğini ancak eskiden olduğu gibi zeytinliklere birkaç incir ağacı dikilerek de problemin çözüleceğini açıkladı.

Söz Hüseyin Bozkurt’ta:
“Zeytin ağacıyla incir ağacı aynı dönemde meyve verir. Zeytin sineğinin, zeytin ağaçları ve zeytin meyvesine zarar vereceği dönemlerde, iyice olgunlaşan incir ağaçlarının meyveleri bal dökmeye başlar. İncirin balı, zeytin sineğine cazip gelir ve zeytin yerine incir meyvesini tercih eder. Zeytin alanlardaki incir ağaçları tıpkı bir paratoner gibi zeytin sineklerini üzerine çeker. Olgun incir meyvesinin balını yiyen zeytin sinekleri de bir süre sonra zehirlenerek ölür.

Sinek topluyor diye incirler kesildi

Eskiden her zeytin bahçesinde 3-4 incir ağacı bulunmasının nedeninin buydu ama sonraki nesiller bu gerçeği bilmediği için ‘sinek topluyor’ diye incir ağaçlarını kestiler.”

NOT: Günümüz dünyasında teknolojik gelişimlere bağlı olarak “bilinçli tarım” diyoruz ama sanırız geçmişin (Atadan dededen kalma) geleneksel tarımını da değerli bilgileriyle beraber bilinçsizce kökünden kesiyoruz!

DİKKAT YARARLI BİLGİDİR LÜTFEN PAYLAŞALIM...