Sedir Ağacı nerelerde yetişir? Sedir nerelerde kullanılır? Sedirin insan sağlığına faydaları nelerdir? Sedir'in anavatanı neresidir?

Tarihi milattan öncesine dayanan bir ağaç türü Sedir. Mezopotamya’ya yayılmıştır. Hititler’den Eski Mısır'a kadar geniş bir coğrafyada yetişmiştir.
Çamgiller ailesinin bir parçası olan Sedir, Hititler’de kutsal bir ağaç olarak kabul edilmiştir.
Güç, zenginlik ve kuvvetin sembolü olarak görülür. Ki Lübnan bayrağındaki ağaç simgesi Lübnan sediridir ve güç ve kuvveti temsil eder. Lübnan Sedir ağaçlarının vatanı olarak görülür.
Osmanlı’da "Dağların kadısı" ifadesi sedir için kullanılmıştır.
Farklı türleri vardır.

Sedir Ağacının özellikleri

  • Yeşil, kalın ve iğne yaprakları vardır.
  • Üç köşeli ve kozaklıdır.
  • İki bin yıldan fazla yaşar.
  • Yaprakları kısadır ve yaprak dökmezler (Yapraklar ağaç üzerinde 6 yıla kadar kalabilir).
  • Sedirler, tohumla yetiştirilir.
  • Boyları 50 metreye kadar uzayabilir.
  • Sedirin kozalaklarının oluşması yaklaşık 26 ay sürer.
  • Güçlü bir odunu oülur ve dayanıklıdır.
  • Kokusu insanı ferahlatır

 

Sedir Ağacı nerelerde kullanılır?

Kozmetik ve ilaç sektörünün aranan ağaç türlerindendir.
Dalları dinsel törenlerde tütsü olarak kullanılmış.
Kutsallığına inanıldığı için mabetlerin ve dini mekanların yapımında kullanılmıştır. (Kudüs’teki Süleymaniye Camii’nin yapımında tonlarca Sedir vardır).
Eski Mısır’da cesetlerin mumyalanmasında Sedir reçinesi kullanılmıştır.
Gemi yapımında kullanılır. Sedirin yetiştiği bölgelerde gemicilik ve denizciliğin geliştiği görülür.
Ferahlatıcı etkisinden dolayı saunaların yapımında da sedir ağacı kullanılıyor.
Sedir ağacından kolonya da yapılmaktadır.

Sedir Ağacı nerelerde yetişir?

  • Yarı ışık ağacıdır ve sıcak bir ortam arar.
  • Neme çok ihtiyaç duymaz. 
  • Soğuk havalara dayanıklı değildir.
  • Anavatanı Akdeniz’dir.
  • Kumlu, killi ve kireçli topraklarda yetişir.
  • Egzoz gazından olumsuz etkilenir ve yol kenarlarına dikilse bile kurur.

 

Sedirin faydaları nelerdir?

Cilt, sindirim ve bağışıklık sistemleri, akciğer rahatsızlıkları, idrar yolları rahatsızlıkları gibi hastalıklara faydaları vardır.
Sedir yağı cilt problemleri için birebirdir. Ciltteki gözenekleri açarak canlandırır, siyah noktaları yok eder, cilt yağını dengeler, aknelere karşı mücadele verir, cildi güzelleştirir.
Sedir yağı ayrıca, saç kırıklarının onarımı sağlar ve saçlarda kepek oluşumunu önler.
Sedir yağı sindirim sistemini düzene sokar. Öksürük, bronşit, idrar yolları rahatsızlıkları, bağırsak problemleri gibi durumlarda da tedavi amaçlı kullanılır.
Stresli ve sinirli durumlarda da sedir yağının sakinleştirici özellikleri bulunuyor.
Sedirin yaprakları, kozalakları, reçinesi ve odunu birçok sektörde tercih edilir.
Sedir reçinesi, halk arasında mikrop öldürücü ve enfeksiyon önleyici özelliği bulunan ilaç gibi kullanılabilmektedir.
Reçinenin kokusu sedirin kurtlanmasını ve böceklenmesini de önlemektedir.

Sedir Ağacı türleri

  • Lübnan sediri
  • Kıbrıs sediri
  • Himalaya sediri
  • Atlas sediri

Türkiye’de en çok Toroslar ve Amanos Dağları bölgesinde Lübnan sediri koruları ve ormanları vardır. Toroslar’da yetişen Lübnan sedirinin diğer adı "Toros Sediri'dir. Bu türe ‘katran ağacı’ de denilmektedir. Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Karacaören köyü yakınındaki Dibek Tabiatı Koruma Alanı’nda bulunan sedir, Türkiye’nin en yaşlı ağacı (2332 yaşında) olduğu kabul ediliyor. Halk arasında ‘ambar katran’ olarak anılan bu sedirin dünyanın en yaşlı sediri olduğu iddiası da var.