İç mekanda görsel güzelliğiyle tercih edilen bitki türleri hangileridir? İç mekan bitkilerinin özellikleri ve en yaygın 10 türü nedir?
Dış mekanlarda olduğu gibi iç mekanlarda da yaşamını devam ettiren bitki türleri vardır. Ki iç mekanlardaki bitki türlerinin bakımının kolay ve görselliğinin güzel olmasına dikkat edilir.
NASA'dan Öneri
Günümüzün büyük bir kısmını kapalı alanlarda geçiriyoruz. Evlerimizde, ofislerde bulanan sentetik malzemeler, halılar, temizlik malzemeleri, iç mekan kokuları, mumlar ve plastikler var olan havayı kirletiyorlar. NASA'nın Amerika Müteahhitler Birliği ile yaptığı 'Temiz Hava' adlı çalışmasında, bazı bitkilerin kimyasalların etkisini daha fazla yok ettiğini buldu.
NASA'nın da yaptığı çalışmaların sonucunda varabileceğimiz sonuç; ev, okul, hastane ve büro gibi mekanlarda kullanılması önerilen bitkiler, estetik değerleri yanında sağdalıkları oksijen, kimyasalları filtreleme özellikleri ile kapalı alanlardaki ortamların temizlenmesini sağlamaktadır.
Kapalı mekanlarda iç mekan bitkileri kullanımının önemine deyindikten sonra gelelim sorumuzun cevabına...
İç mekanda en çok tercih edilen 10 bitki türü
1- Orkide (Phalaenospsis)
İç mekan anlamında en popüler olan bitki türüdür. Az su istekleri, çiçeklerinin uzun süre üzerinde kalması ve bir sonraki seneye yeniden çiçek açması orkidenin en çok tercih edilen iç mekan bitkisi olmasını sağlamaktadır.
Aydınlığı sever. Sabah ve akşam güneşi gören pencere önleri onlar için ideal yaşam alanlarıdır. Yaprakları onların sağlığı konusunda bize ipucu verir. Yapraklar koyu yeşil ve yumuşak ise bitki az ışık alıyordur. Sarımsı ve kızaran yapraklar ise fazla güneş aldığının işaretidir.
Türleri ise; beyaz, pembe, sarı, mor gibi farklı renklerde bambu orkide ve minyatür şekilleri vardır.
2- Arokarya - Salon Çamı (Araucaria heterophylla)
Geniş alanlar için ideal tercih sebebidir. Dekoratif görüntüsü vardır. Uzun ömürlüdür. Fazla sıcağı sevmezler. Bulunduğu ortamın aydınlık (direkt güneş ışığı görmeyen) ve az nemli olması gerekir.
3- Difenbahya (Dieffenbachia seguine)
Geniş yaprakları ve alacağı görüntüsüyle güzel ve gösterişli bir iç mekan bitkisidir. Çiçekleri yoktur. Nemli ortamları sever ve sıcaklığın en az 15 derece olması gerekir.
4- Kalanşo (Kalanchoe)
Çiçekleri (şubat ve mayıs ayında açar) dekoratif güzel bir bitki türüdür. Kumla karıştırılmış funda toprağı ideal yaşam alanıdır. Işığı ve sıcağı sever. Fazla suya gereksinim duymaz. Toprağın nemli olması gerekir. Turuncu, sarı, pembe, kırmızı türünde farklı renklerde çiçek açarlar. Genellikle saksı içinde pencere önünde güzel durur.
5- Aşk merdiveni (Nephrolepis exaltata)
Sarkık yapraklarıyla dikkat çeker. Nemli ortamı sever. Gelişim döneminde bolca su ister. Nisan-ağustos aylarında 15 günde bir gübrelenmesi gerekir.
6- Begonya (Begonia elatior)
Bol çiçekli ve çok uzun ömürlü bir bitkidir. Yaz ve sohbaharda çiçek açar. Nemli ortamları sever. Özellikle yaz döneminde bol su ister ve yaprakları da sulanmalıdır. Kış döneminde ise toprağı kurumaycak şekilde sulanmalıdır.
7- Atatürk çiçeği (Euphorbia pulcherrima)
Renkli bir bitkidir. Yeşil ve kırmızı yaprakları vardır. Pek güneşi sevmezler. İlkbahar ve yazın bol su ister. Her yıl nisan ayında saksısının değiştirilmesi gerekir.
8- Guzmanya (Guzmania minor)
Yeşil yaprakların ortasından sarı-kırmızı yaprakları çıkar. Yazın haftada 2-3 kez, kışın ise haftada bir defa sulanması gerekir. Alırken bol yapraklı ve açık renkli olmasına dikkat edilmelidir.
9- Benjamin Kauçuğu - Ficus benjamina
Yeşil yapraklı bitki tercihi olanlar için ideal bir seçimdir. Aydınlık ancak direkt güneş almayan yerleri sever. Nemli ortamlar ideal yaşam alanlarıdır. Yazın bol su isterler. Yapraklarına da su püskürtülmelidir. Fazla yerlerinin değiştirilmesini sevmezler.
10- Kamkat - Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita')
Turunçgillerin küçük mücevheridir. Güzel meyveleri vardır. Zengin toprağı (organik madde) severler. Güneşi bol isteyen bir bitki türüdür. Güzel kokusu vardır.