Uzun süre İstanbul’da yaşayan birilerine Osmanlı Tarihi’nin ünlü Türk denizcisi olan “Barbaros Hayreddin Paşa’nın Türbesi nerededir?” diye sorsanız birçoğu biraz düşünebilir...

Ve bilmediğini de söyleyebilir... Belki de her gün önünden, yanından geçiyordur... Evet Barbaros Hayreddin Paşa’nın Türbesi, anıtının bulunduğu Beşiktaş İskelesi’nin hemen yanındadır... Sinan Paşa Camii karşısındadır.

 

Mimar Sinan'ın eseri

Türbeyi 1541 yılında Mimar Sinan yapmıştır. Sekiz köşeli, tek kubbeli ve alt üst pencerelidir. Sandukanın üstüne yukardan asılmış ve üzerinde Zülfikar resmi bulunan yeşil zemin ipekli kumaştan yapılmış bir sancak bulunmaktadır.

Girişi revaklı bir yapıdır. Girişteki revaklı kısım, iki tam ikisi yarım sütun üzerindedir. Yapının üst pencereleri sivri kemerli ve petek şebekelidir. Alttaki pencereler ise mermer alınlıklı olup dikdörtgen sövelidir.

Kubbedeki ayet

Türbeyi bir kubbe örtmektedir. Kubbenin üzerinde bir alem vardır. Kubbenin iç kısmında Araf Suresi’nin 89. Ayeti okunmaktadır.

"Doğrusu Allah bize ondan kurtardıktan sonra tekrar sizin dininize dönersek Allah’a karşı yalan uydurmuş oluruz. Rabbimiz Allah dilemiş başka, yoksa ona geri dönmemiz bizim için olacak şey değildir. Rabbimizin ilmi her şeyi kuşatmıştır. Biz sadece Allah’a dayanırız. Rabbimiz! Bizimle kavmimiz arasında adaletle hükmet! Sen hükmedenlerin en hayırlısısın."

Osmanlı donanması sefere çıkmadan önce bir gelenek olarak ziyaret ettiği türbede Barbaros Hayrettin Paşa dışında hanımı Bala Hatun, Cafer Paşa ve Cezayirli Hasan Paşa da yatmaktadır.