Ihlara Vadisi'nin kısa tarihçesi nasıldır? Ihlara Vadisi'ne ulaşım nasıl sağlanır? Ihlara Vadisi'nin içerisinde neler vardır?

Tarih ve kültür turuna ne dersiniz! Adresimiz Aksaray... Merkeze 35 kilometre uzaklıkta bir vadi! Çöl ortasında yeşil ve büyüleyici bir mekan Ihlara Vadisi... Ihlara Vadisi; yani kanyon vadisi bitki örtüsü, kilise ve şapelleriyle doğa, tarih, sanat ve kültür olgusunun bir arada buluştuğu mekan.

Dünyanın ikinci büyük kanyonu.
Tarihi kaynaklardaki adı "Peristremma" olarak geçer.
Kapadokya'ya yakın olan Ihlara Vadisi, Nevşehir’de birbirine yakın Ürgüp, Göreme, Avanos üçgeni dışında kalıyor. Nevşehir'e uzaklığı 100 km.
Hasan Dağı’nın kuzeydoğusunda bulunuyor ve vadiye Güzelyurt’un Ihlara Kasabası’ndan giriliyor.
Vadi tabanında bölgedeki karasal iklimden farklı olarak, akdeniz iklimine yakın bir iklim görülmektedir.

Ihlara Vadisi nasıl oluşmuştur?

Asırlar önce Hasan Dağı’nın püskürttüğü lavların oluşturduğu volkanik katman ve sellerin, rüzgarların bu katmanı aşındırıp yeri derin bir şekilde oymasıyla oluşuyor. Derinlik yer yer 120 metreye ulaşıp kanyon görünümüne dönüşüyor. Zamanla derin oyuğun içine önce yeşil bir doğa oluşuyor.
Ihlara köyünden başlayıp Selime’de son bulan 14 kilometrelik uzunluğa sahip.

Vadi içinden akan ve eski adı ‘Potamus Kapadukus’ olan Melendiz Çayı’nın her iki yakasından yürünebiliyor.
Duvar gibi dik, derin ve dar vadinin tabanındaki suyun kenarında, bağlar ve bahçelerden oluşan yoğun bir yeşillik şeridi bulunuyor.
Belisırma Köyü’nden çıkış yapılabiliyor.

Ihlara Vadisi'nde neler var?

Erken Hristiyanlık döneminden kalma kiliseleriyle görsel şölen sunuyor vadi.
Toplam 105 yapıdan sadece 14'ü gezilebiliyor.
Kayalara oyulmuş kiliseler mevcut.
Kiliselerin isimleri; Ağaçaltı Kilisesi, Sümbüllü Kilise, Yılanlı Kilise, Kokar Kilisesi, Pürenliseki Kilisesi, Eğritaş Kilisesi, Direkli Kilise, Kırkdamaltı) Kilisesi, Karagedik Kilisesi, Ala Kilise, Bezirhane Kilisesi, Bahattin Samanlığı Kilisesi , Batkın Kilisesi, Davullu Güvercinliği Kilisesi, Koyunağılı Kilisesi.

Ihlara Vadisi'ne nasıl gidilir?

Kapadokya’ya uçak, otobüs veya tren alternatifleriyle ulaşabiliyorsunuz. Uçak tercih ederseniz Nevşehir ya da Kayseri’ye iniyorsunuz. Tren ise sadece Kayseri’ye geliyor. Bundan sonrası için ya otobüs ya da araç kiralayıp Ihlara Vadisi’ne ulaşım imkanı var.

Aksaray Ihlara Vadisi / Nevşehir Avanos arası üç alternatifiniz;
Gülağaç-Derinkuyu yolu 98 kilometre,
Nevşehir-Niğde Yolu 115 kilometre.
En yakın yol ise D300 üzerinden 87 kilometre. Yol yaklaşık 1 saat sürüyor.

Aksaray Ihlara Vadisi / Nevşehir Ürgüp arası mesafe;
Gülağaç-Derinkuyu veya D300 yolu üzerinden yaklaşık 95 kilometre.

Aksaray Ihlara Vadisi / Nevşehir Göreme arası;
Gülağaç-Derinkuyu yolu kullanılarak 87 kilometre.

Özel araçla giderseniz Aksaray–Nevşehir karayolundan devam ettiğinizde yolun 11 km. güneydoğusundan saparak Ihlara Vadisi’ne ulaşabilirsiniz.
İstanbul’dan veya çevresinden geliyorsanız Ankara’dan dolaşmadan direkt Bolu Dağı yolundan Aksaray’a ulaşabilirsiniz. İstanbul – Ihlara Vadisi arası mesafe 715 km ve aracınızla yaklaşık 9 saatte gelebiliyorsunuz.