Varda Köprüsü'nün diğer isimleri nelerdir? Varda Köprüsü ne zaman yapılmıştır? Varda Köprüsü nerededir? Varda Köprüsü'nün kısa tarihçesi nasıldır?
Alman yapımıdır Varda Köprüsü. 1912 yılında hizmete girer ve önemli bir mühendislik eseridir.
Sultan II. Abdülhamit Han eliyle hayat bulan bir rüyanın, Bağdat-Hicaz Demiryolu Hattı’nın önemli geçitlerinden biridir Varda Köprüsü. 172 metre boyunda, 12’şer metre genişliğinde üç büyük kemeri taşıyan orta ayakları 99 metre yüksekliğinde, devasa uçuruma meydan okuyan muhteşem yapı. Çelik kafes taşıyıcı üzerine taş örme sistemiyle inşa edilmiştir.
Ki yapımı sırasında Belemedik'te mühendis ve işçiler için deyim yerindeyse bir kasaba kurulur. Çalışanların ailelerini getirmesiyle bölgede 5 bin civarında nüfus olur.
Belemedik'te hastane, okul, camii, kilise, sinema gibi mekanlar yapılır. Türklerin de yerleşmesiyle nüfus 35 binleri bulur. Tünel ve köprü çalışmaları sırasında aralarında bir mühendisin de bulunduğu 41 Alman inşaat sırasında hayatını kaybeder. Zamanla kasabanın üst kısımlarında bir Alman Mezarlığı da oluşur.
Köprünün isimleri
Alman belgelerinde ismi "Gaurdere Viaduk" diye geçen köprüye Kıralan köylüleri "Vardıha Köprüsü" veya "Alman Köprüsü" diyor. Halk arasında "Koca Köprü" söylemi de yaygın. Varda adıyla ilgili ise iki rivayet var. İnşaat sırasında makara sistemiyle taş indirilirken aşağıdaki işçilerin yukarıdaki arkadaşlarına "var daha" diye seslenmelerinden dolayı köprünün bu ismi almış olduğunu söylense de akla yatkın olanı projede çalışan bir Alman mühendisin "Verda" adındaki karısına istinaden verildiği şeklidir.
Varda Köprüsü nerede?
Genç neslin tarihinden çok James Bond'un atladığı köprü olarak bildiği Varda Köprüsü Adana’dan 64 km uzaklıkta, Karaisalı ilçesine bağlı Hacıkırı (Kıralan) tren istasyonu yakınlarında. Demiryolu ile Adana İstasyonu’na mesafesi 63 km’dir. Karaisalı ilçesine ise mesafesi 10 kilometredir.