Onlar hep beraber hareket eden halk arasında “gelin böceği” olarak bilinen 7 benekli bir türdür ve her yıl Uğur Böceği Festivali düzenlenir…
Adresimiz Kahramanmaraş… Merkeze 65 km uzaklıktaki Uludaz Yaylası uğur böceklerinin görsel şölen sundukları mekan…
Bir dağcının tesadüfen fark etmesi sonrası geleneksel olarak festivale dönüştürülen güzel bir etkinlik. Doğayı ve gezmeyi sevenlerin ve olayı bilenlerin haziran ve temmuz aylarında kamp kurduğu bölge… Taşların ya da ağaç kabuklarının altında, rüzgarın olmadığı kayaların üzerinde yaşamlarını sürdüren ve insansız hava sahalarını tercih eden uğur böcekleri 7 benekli. Hepsindeki sayı aynı. Nesillerini sürdürmek adına mevsimsel olarak göç etmeyi tercih ediyorlar.
Baharda çiftleşiyorlar. Kışın metabolizmalarını dondurup uykuya dalıyorlar. Yaz aylarında uyanırlar ve Çimen Dağı’na doğru göçe başlıyorlar. Toplu göçleri Haziran ve Temmuz aylarında izlenebiliyor. Ve maalesef şu da acı bir gerçek olarak vurgulanıyor. İnsanların onları fark etmesi ve bölgeye akın sonrası bilinçsiz hareketler sonrası böceklerde azalma olduğu da belirtiliyor.
Uğur böceklerinin varlığı ekosistem açısından da çok önemli. Tarım ürünlerine zarar veren yaprak bitlerini yiyorlar. Onların olduğu bölgede ilaçlama yapmaya gerek kalmıyor.