İshak Paşa Sarayı'nın kısa tarihçesi nasıldır? İshak Paşa Sarayı nerede ve İshak Paşa Sarayı'na nasıl gidilir?
Öncelikli olarak İshak Paşa Sarayı hakkında kısa bir bilgilendirme yapalım...
İshak Paşa Sarayı'nın tarihçesi ve özellikleri
1685'te Sarayın yapımına Çıldır Atabeklerinden Çolak Abdi Paşa döneminde başlanır. Aynı soydan gelen Küçük İshak Paşa zamanında 1784’te (99 yılda) tamamlanır. Sarayın mimarı, Ahıskalı ustalardır.
Saray 115x50 m boyutlarında, tesviye edilmiş, Karaburun tepesi üzerine terası, iki avlu ile bu avluları çevreleyen çeşitli yapı topluluğundan meydana gelir. Doğu-Batı yönünde yaklaşık 7.600 m2 bir alan üzerine oturtulur. Tek, iki ve üç katlı olarak yapılır.
Sarayda harem, harem odaları, aşevi, hamam, toplantı salonları, eğlence yerleri, mahkeme salonu, cami, çeşitli hizmet odaları, oturma odaları, uşak ve seyis odaları, muhafız koğuşları, cezaevi, erzak depoları, cephanelik, tavlalar, bodrum katlarında çeşitli hizmet odaları yer alır.
Sarayın girişi, savunması en zor olan doğu cephesidir. Anıtsal taçkapı, avlulara çıkan diğer kapılar gibi, kabartma, süsleme ve zengin bitki motifleriyle Selçuklu sanatının özelliklerini taşır.
Tek kubbeli cami, iki ayrı renk taşla örülmüş minaresiyle saraya ilginç bir görünüm kazandırır.
Sarayın (Selamlık) kuzey cephesinde dışa sarkan dört ahşap konsolda üstte kanatlı ejder, onun altında aslan, en altta insan figürleri yer alır. Sarayın ihtişamı, yaptıran paşanın çevreye ve Merkezi Devlet’e karşı gücünü gösterme isteğinden kaynaklanır.
Taş duvarların içinde boşluklar vardır ve bu sarayın kalorifer tesisatı andıran merkezi ısıtma sistemiyle ısıtıldığını gösterir. Ki bu en önemli özelliğidir. Dünyanın ilk kalorifer tesisatı döşenen sarayı olmasını sağlamıştır.
Tarihi misyonu da vardır. Birinci Dünya Savaşına kadar Bayezid Sancağı bu saraydan yönetilir.
İshak Paşa Sarayı nerede?
İshak Paşa Sarayı; Osmanlı döneminde Ağrı’da yapılan en büyük ve en önemli mimari eserdir. Doğubayazıt ilçe merkezine 5 km. güney doğusunda, Eski Beyazıt’a ve ovaya hakim yüksek bir tepenin üzerine kurulmuştur.
İshak Paşa Sarayı'na nasıl gidilir?
İshak Paşa Sarayı'na, Doğubayazıt ilçe merkezinden Doğubeyazıt Kalesi yönünde özel araç ile 15 dakikalık bir yolculukla ulaşılabilir. Ki ilçeden dolmuşlarla da ulaşım sağlanır.
NOT: İshak Paşa Sarayı her zaman ziyaret edilebilir ve giriş ücreti 6 TL'dir. Müze kart sahiplerine ise ücretsiz.