1953 yılında yapımına başlanan ve 1959 yılında inşaatı tamamlanan Hirfanlı Barajı İç Anadolu’nun en önemli barajlarından biridir...
Türkiye Cumhuriyeti’nin en eski barajlarından biri olarak bilinen Hirfanlı Barajı Kırşehir’dedir.
Hirfanlı Barajının yapımına 1953 yılında başlanmış ve yaklaşık olarak 67 yıl süren inşaat neticesinde 1959 yılında baraj inşaatı bitirilmiştir.
Hirfanlı Barajı’nın özellikleri nelerdir?
Hirfanlı Barajı’nın inşa amacı ve yapım nedeni elektrik üretmek ile birlikte özellikle bölgede oluşması muhtemel taşkınların önüne geçmektedir.
Ülkemizin en uzun akarsuyu olan Kızılırmak nehri üzerinde kurulmuştur ve Tuz Gölü'nün kuzeydoğusunda kalmaktadır. Baraj alanının kapsamış olduğu yerler Kaman, Kırşehir merkezi, Evren, Şereflikoçhisar ve Sarayiçi ilçeleridir.
Barajın gövde tipi kaya gövde dolgu tipidir. Barajın en derin yerinin yüksekliği yaklaşık olarak 70 metre civarındadır.
Hirfanlı barajı ve çevresi
"Orta Anadolu'nn Denizi" olarak bilinen Hirfanlı Baraj Gölü'nde, son yıllarda yapılan sayımlarda 133.809 su kuşu sayısı tespit edilmiştir, ancak alanının büyüklüğünden kaynaklı yaşanan sıkıntılar nedeni ile bu sayısının çok daha fazla olduğu tahmin edilmektedir.
Hirfanlı Barajı Gölü çevresindeki köylerde balıkçılık önemli bir gelir kaynağıdır.
Ekonomiye diğer bir katkısı da turizm merkezi olmasıdır. Hirfan Barajı Gölü doğal plajı yanı sıra, mesire alanları ve farklı tesisler bulunmaktadır.
Kamulaştırma suretiyle Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü adına tescili yapılan 137.400 m2’lik bir alanda; rafting federasyonları, gençlik kampları, üniversiteler ve eğitim merkezleri tarafından su altı sporları, yelken, kürek, kano gibi faaliyetler de düzenlenmektedir.