Pisa Kulesi nerededir? Pisa Kulesi'nin kısa tarihçesi nasıldır? Pisa Kulesi neden eğridir? Kısa bir Pisa Kulesi turuna ne dersiniz?
Kim derdi ki ve bilebilirdi ki yüzyıllar önce çan kulesi olarak tasarlanan bir yapının turizm merkezi haline geleceği dünyanın dört bir yanından insanların akın edeceğini. Hem de düşmesin diye fotoğraf karelerinde destek vereceğini...
Evet Pisa Kulesi, İtalya'da. İtalyanca "Mucizeler meydanı" manasına gelen Piazza dei Miracoli’dedir. Kulenin en önemli özelliği ve popüler hale gelmesini sağlayan yanı ise yana doğru eğik olmasıdır.
Pisa Kulesi'nin inşaat süreci
Pisa Kulesi’nin inşası 1173 yılında başlar. İlk planda kulenin ilk iki katı eğik değildir. 3. kat inşa edilirken 1178 yılında kule eğilmeye başlar ve mimarı tarafından 1185 yılında fark edilir. Pek çok çözüm denendiyse de kulenin eğilmesinin önüne geçilemez. Sebebi de kumlu topraktır. Floransa ile Pisa şehri arasındaki savaşlar nedeniyle kulenin inşası bir yüzyıl kadar sekteye uğrar.
1272 yılında kulenin inşaatına tekrar başlanır. 1284 yılında yine savaş nedeniyle inşaatı duran Pisa Kulesi, 1370 yılında 60 metre yüksekliğe ulaşır ve resmi olarak tamamlanır.
Pisa Kulesi’nin eğikliği ile ilgili çok çalışma yapılmıştır.
Uzmanlar sebepleri konusunda pek çok farklı fikir ortaya atar.
Temeli mermer ve kireçten oluşan kule ince kum, deniz kabukları ve kil kullanılarak inşa edilmiştir. Kulenin güney tarafındaki toprak daha sıkıştırılabilir bir yapıya sahiptir. Ancak yıllar geçtikçe kule batmak yerine eğilmeye başlar.
Her gün kuleye 870 ton ağırlığında kurşun kalıplar konur ve gövde, çelik halatlar yardımıyla bağlanır.Kurşun ağırlıkların konduğu bölgenin altındaki topraklar kazılır ve çelik halatlar karşı taraftaki denk ağırlıkta bağlandığı iki ayrı bölgeden çekilir. Böylece kulenin eğikliği düşürülür.20. yüzyılda yapılan incelemelerde eğikliğin kule inşa edildikten sonra ortaya çıktığını gösterir. Toprak katmanları üzerinde yapılan araştırmalar ise yer altı sularının killi toprağı alıp götürdüğü yönünde sonuçlar ortaya koyar.
Kule 1990-2001 yılları arasında güvenlik tehlikesi ve proje çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılır ve kurtarılma çalışmalarına başlanır.
1993 yılında 4,47 derece ile rekor eğime ulaşan Pisa Kulesi’nin kuzey kaidesinin altında toplam 599 ton ağırlığında 94 karşıt ağırlık yerleştirilir.
2001 yılında kulenin eğiminin 4,1 metreye düşmesi sağlanır ve o sene Pisa Kulesi tekrar halk ziyaretlerine açılır.
Son dönemde ise Pisa Kulesi’nin eğiminin 3,99 derecede sabitlendiği ifade edilir. Ve bu sabitlemenin ardından kulenin bir 300 yıl daha yıkılmayacağı öngörülür.
Pisa Kulesi'nin özellikleri
- Kule 6 sütun dizinden uluşur ve kulede 7 çan bulunur.
- Tamamen beyaz mermerden yapılmıştır.
- Duvarın iç tarafında 294 basamaklı bir merdiven vardır.
- Duvarları tabanda yaklaşık olarak 4 metre kalınlıktadır.
- Kule sekiz katlıdır ve yüksekliği 60 metreye yakındır.
- Kulenin yüksekliği 15 katlı modern bir yapının yüksekliğine eşit sayılabilir.
- Kuleden 9 kilometre mesafedeki deniz görülebilmektedir.