Orman nedir? Orman Haftası hangi tarihler arasında kutlanır? Orman Haftasının kısa tarihçesi ve önemi…

Ormanlar... İnsanlığın ve tüm canlıların yaşam kaynağı, can damarı. Ekosistemin vazgeçilmez parçası ve genel fotoğrafı. Ormanlar haftalık değil tüm zamanlar değeri bilinmesi gereken bir değerdir.
Orman; çeşitli canlıların yaşadığı ve hayvanların barındığı sık ağaçlardan oluşan alandır. Ormanda ağaçlar, otlar, yüzlerce, binlerce bitki bir arada yaşar. Çam, sedir, köknar, ladin, ardıç, meşe, dişbudak, kayın, gürgen belli başlı orman ağaçlarıdır. Ağaçlar ya kendiliğinden yetişir, ya da insanların ormana diktiği fidanlardan oluşur.

Orman Haftası ne zaman?

Ormanlar, ağaçlar, toprağın nemli kalmasını sağlar. Toprak kaymasını (erozyonu) önler, selleri durdurur. Ormanlar yörenin iklimini etkiler, yağmur yağmasını sağlar. Çok sıcakları, şiddetli soğukları önler. Ormanlar aynı zamanda av hayvanlarının barınağıdır.

Orman Haftası; tüm dünyada 21 Mart-26 Mart tarihleri arasında kutlanır.

Orman Haftasının kısa tarihçesi

1971 yılında Avrupa Tarım Federasyonu (CEA); 21 Mart gününü Kuzey yarım küresinde ilkbaharın, Güney yarım küresinde de sonbaharın başlangıç günü olarak kabul eder ve Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO) kanalı ile bunun bütün dünya ülkelerine tavsiye edilmesini sağlar. O günden bu yana 21 Mart, “Dünya Ormancılık Günü”, 21 Martı içerisine alan hafta da “Orman Haftası” olarak kutlanır.
Türkiye ise Dünya Ormancılık Günü ilk defa 1975 yılında kutlanır. Ülkemizde 21-26 Mart tarihleri arasında da Orman Haftası kutlanır ve bu haftanın bir günü Ağaç Bayramı olarak kabul edilir ve uygun görülen bölgelerde ağaçlandırma yapılır.