İş Bankası nerede alınan kararlar doğrultusunda kuruldu? Atatürk ne kadar bir sermaye koydu? İş Bankası ilk açıldığında kaç şubesi ve personeli vardı?

Bir ülkenin kaderini değiştiren, yeniliklere imza atan ve sağlam temeller kuran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, savaş sonrası ekonomik anlamda da reformlara imza attı. İşte onlardan biri ve bugünlere kadar gelen önemli kurumu...

İki şube ve 37 personelle başlangıç

Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan İş Bankası, Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda 26 Ağustos 1924 tarihinde kuruldu.

 

İş Bankası ilk Genel Müdürü Celal Bayar'ın liderliğinde iki şube ve 37 personel ile hizmete başladı. Açılış töreni ise 9 Eylül 1924 tarihinde Ankara'da İstasyon Caddesi'ndeki ilk binasında gerçekleşti.

Açılış törenine devlet erkânı, hükümet üyeleri, mebuslar, kordiplomatik ve Ankara eşraf ve tüccarı davetliydi. Davetli sayısı 150'yi bulduğundan, bu kadar kişiyi alacak salon bulunamamış, davetliler gruplar halinde ağırlanmıştı. Törende limonata ve pasta dağıtılmış, bu açılış için toplam 120 lira masraf yapılmıştı!

Sermayesinin bir kısmı Atatürk'ten

Nominal sermayesi 1 milyon TL'ydi. Bu sermayenin fiilen ödenen 250 bin TL'lik bölümü ise bizzat Atatürk tarafından karşılanmıştı.

Atatürk’ün ölümünden sonra vasiyetnamesi gereği kendisine ait hisselerin mülkiyeti Cumhuriyet Halk Partisi’ne, nemaları ise Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’na bırakıldı. Hazine’ye ait olan yüzde 12,3’lük pay ise 1998’de halka arz edildi.

ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü BÜYÜK BİR SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYORUZ...