Sinema oyuncusu Beren Saat'in eğitim, sanat, kadın cinayetleri konusunda çok ses getiren sözleri nelerdir?

Ankara'da EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarı'na katılan ve Kenan Doğulu ile birlikte "İklim Elçisi" plaketi alan Beren Saat, Türkiye'nin gündemine değindi. Sosyal medyada çok ses getiren Beren Saat'in sözlerinden öne çıkanlar...

Köprülere yollara bak denildi!

"Öğrencilik dönemimde başörtüsünün üstüne peruk takmak zorunda kalan sınıf arkadaşlarım oldu ve geçen yıllar içinde eğitim eşitliğinin sağlanmasına hepimiz çok sevindik. Fakat sonrasında ‘kadının giysisi siyasete malzeme yapılıyor, eğitim sistemimiz geriliyor, kadın bakanlığı kapatılıyor, kadınlar haklarını sistematik bir şekilde kaybediyor’ diye rahatsızlıklarımızı dile getirdiğimizde ‘köprülere, yollara bak ne kadar iyi çalışılıyor’ cevabını aldık.

Üniversitelerin durumu

Basında, sanatta sansüre isyan ettiğimizde ‘yüzümüzü hep Batı’ya döndük şimdi birazcık da Doğu’ya bakalım’ denildi. O günlerde harekete geçebilecek pek çok kişi göz yumduğu için bugün ülkemizin en değerli üniversiteleri saygınlığını yitiriyor.
Öğrenciler derslerine karınlarını doyuramadan giriyor. Türkiye teknolojide, bilişimde dünyanın gerisinde kalıyor ve kadın cinayetlerinde her yıl yüzlerce kadının yaşam hakkı elinden alınıyor.
Kadınlar korkmuş, gençler hayalsizleşmiş: Türkiye sanatta sporda kan kaybetmeye başladı. Yetkin akademisyenler öğrencilerine erişemiyor. Kadınlar korkmuş, gençler hayalsizleşmiş, insanlarımız gittikçe kültürsüzleşmiştir.

Gezegenin uyarısı

Şimdi benzer isyanlarımız iklim için. Gezegenimiz yangınlarla, sellerle bizi uyarmaya çalışıyor. Müsilaj bir üniversite öğrencisinin aydınlık zihninin üzerini kaplamaya çalışan başörtüsü üzeri peruk gibi berrak denizin üzerinde duruyor. Dünyanın her yerinde çocuklar her fırsatta ‘geleceğimi kirletmeyin’ diye seslerini duyurmaya çalışıyor. Ve büyükleri olarak biz göz yummaya devam edersek savaşlar nedeniyle göç etmek zorunda kalan çocuklara iklim sebebiyle göç etmek zorunda kalan çocuklar da eklenecek. Dünya Bankası’nın çalışmasına göre 2050 yılına kadar 216 milyon insanın su ve gıda kıtlıkları ve aşırı hava olayları nedeniyle göç etmesi bekleniyor.

Atatürk çocukları ve zeytinler

Türkiye’nin Suriyeli mültecilere kucak açması sebebiyle yaşadıklarını birazcık düşünün. Barınma sağlık ve eğitim haklarından mahrum kalan çocukları düşünün. Sokaklarımızda yaşanan çatışmaları da hatırlayalım veya Türk misafirperverliğimizin böyle bir durumdan nasıl sınandığını… Kıtlık, kuraklık, eşitsizlik, ırkçılık çocuklarımızın kaderi olmasın. Berrak denizlerle çevrili bereketli Anadolu toprağının sağlıklı, umutlu Atatürk çocuklarını zeytinleriyle besleyebildiği yarınlar için lütfen göz yummayalım."

Bi'SORU DAHA?

Yabancı devlet adamları Atatürk için ne dediler?

Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata gözlerini yummasının ardından ve sonrasında yabancı devlet...

Uğur Mumcu'nun unutulmaz sözleri nelerdir?

24 Ocak 1993'te suikasta kurban giden Uğur Mumcu'nun hayata, felsefeye, yaşam biçimine ve topluma...

Lütfü Savaş, Hatay'daki Suriyeliler için ne demişti?

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ildeki Suriyelilerin nüfus artışı konusunda...

Mustafa Kemal Atatürk’ün öğretmenlerle ilgili sözleri nelerdir?

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, öğretmenler ve eğitim hakkında neler düşünüyordu? Eğitimciler...