Bir yaşam biçimi ve felsefesi olan "Yaren" tek kelimedir ama anlamı cümlelere sığmaz. İşte Yaren’in tanımı ve Yaren anlayışının hayat görüşü...

Yaren: İnsan yetiştirme; insanı hayata hazırlama; sosyal düzeni ve güvenliği sağlama, halk müziği, halk mutfağı, halk tiyatrosu, halk edebiyatı gibi ulusal kültür değerlerini yaşatma ve yeni kuşaklara aktarma görevlerini yüzyıllardır yerine getirmiş bir sosyal kurumdur.

 

Yaren; biz insanların kalplerinde uyuyan cömertliği, bilim arzusunu, utanma duygusunu, sadakati, bir gün hesaba çekilme korkusunu uyandıran, besleyen, yaşayış biçimidir.

Yaren; insanların birbirleriyle anlaşabilmelerini düzenleyen, gülmenin ve eğlenmenin olduğu kadar, doğumun ve ölümün de gerçeğini her toplantısında insana anlatan önemli bir sosyal yardımlaşma kurumudur.

O kadar çok anlamı var ki

Yaren; bizim sadece dünümüz değildir. Bizim aynı zamanda bugünümüz ve yarınımızdır.
Sosyal psikolojinin eseridir.

Yaren; insanların birbirlerinin kuyusunu kazdığı günümüzde, kazançları, başkaların rızıklarını çalmak olarak gören insanların birbirleriyle yaptıkları kör dövüşü bir kenara bıraktıracak, eşsiz bir ruh yücelmesi ve erdemliliktir.

yaren ne demektir

Yaren; insanları tek tek kucaklayan, insanın kendini tanımasını sağlayan, erdemli olmayı öğütleyen, insanlara hakkı kadarını almayı öğreten ve kıskançlık, ihtiras gibi kötü duyguları dizginleyen bir öğretidir.

Yaren; hep dışarıda aradığımız değerlerin, aslında Anadolu topraklarında bulunduğunu belgeleyen bir sosyal kurumdur.

Yaren; bizi biz yapan maddi ve manevi ürünlerimizin ahenkli bir manzumesi olan zengin ve köklü Türk kültürünün yöresel bir yansımasıdır. Çankırı başta olmak üzere bazı illerimizde benimsenmekte ve yaşatılmaktadır.

Yarenin kaynakları

Milli Değerler: Adalet, eşitlik, misafirperverlik, hoşgörü, yardımseverlik vb.
Dini Değerler: Özellikle, İslâmî inanç sistemi.
İnsani Değerler: Güzel, rahat ve güvenli yaşama ideali.