Ölülerin ardından neden ‘toprağı bol olsun’ denir? Toprağı bol olsun deyiminin çıkış hikayesi nasıldır? Sözle anlatılmak istenen nedir?

Bir ölüm olayı olduğunda yakın çevrenin ortak dileklerinden birisi de “Toprağı bol olsun” şeklindedir. Peki neden öyle denir? Bu deyim bilerek mi kullanılın yoksa alışkanlık mıdır?

Sözün anlam ve önemini anlamak için çok eskilere gitmek gerekir. İlkçağ’da insanlar öldüklerinde beraberinde değer verdiği eşyalar da gömülürmüş. Amaç, öbür dünyada kullanmaları içindi. Ayrıca tanrıya da hediye olarak düşünülürdü.

Ölülerin gömülmeleri

Türk beyleri de İslamiyet’ten önceki dönemde ölülerle altın, mücevheri de beraber gömerlerdi. Üzeri de toprak ile kapatılırdı ve buna korugan denirdi. Orta Doğu ve Anadolu’da eski hükümdarlara ait bu tür mezarlar ve höyükler hala bulunmaktadır.

Bu değerli eşyalar yağmalanmaya başlanınca ölülerin üzerine daha fazla toprak konur olmuştur. Hatta ölenlerin yakınlarının cenazeye birer küfe toprak ile geldiği de söylenir. Düşünceye göre ölen kişinin üzerindeki toprak ne kadar fazla olursa yağmalanma ve zarar görme o kadar az olur düşüncesi vardır. Buna bağlı olarak toprağı bol olanın öte dünyada daha rahat edeceği inancını yaygınlaştırır.

İyi dilek ve temenni

İslamiyet sonrasında toprağı bol olmak genellikle gayrimüslimler için kullanılır olsa da günümüzde devam eden temenninin amacı iyi dilek ve ölen kişinin yattığı yerde huzurlu olması için söylenir.

Bi'SORU DAHA?

İki ayağı çukurda olmak deyiminin anlamı ve hikayesi nasıldır?

İki ayağı çukurda olmak deyiminin çıkış hikayesi nasıldır? İki ayağı çukurda olmak deyiminin anlamı nedir?

Eski tas eski hamam deyiminin anlamı ve hikayesi nasıldır?

Eski tas eski hamam sözü nereden gelir? Eski tas eski hamam sözüyle anlatılmak istenen nedir? Deyimin Türk Dil Kurumu'ndaki anlamı nedir?

Panik sözü nereden gelmektedir?

Türk Dil Kurumu’na göre “Ani dehşet duygusu, büyük korku ve ürkü” olarak tanımlanan “Panik” kelimesi PAN’dan gelmektedir. Peki PAN nedir?

Adam ol baban gibi eşek olma deyiminin hikayesi nasıldır?

“Adam ol baban gibi eşek olma” sözü, ilk nerede kullanılmıştır ve tarihi hikayesi nasıldır? "Adam ol baban gibi eşek olma" sözüyle anlatılmak...

İlber Ortaylı kaç dil biliyor?

Çok önemli değerlerimizden olan Türk tarihçisi İlber Ortaylı’nın kaç dil bildiğini biliyor musunuz? İşte iddialara ve gerçeğine bir bakalım...

Kalp kalbe karşıdır atasözünün anlamı nedir?

Kalp kalbe karşıdır sözü ne zaman kullanılır? Kalp kalbe karşıdır sözüyle anlatılmak istenen nedir?

Karabük'ün il olma süreci nasıldır?

Safranbolu’nun Öğlebeli Köyü’nün bir mahallesiyken Türkiye’nin 78. ili haline gelmiştir. Karabük’ün il olmasının tarihi sürecine ve sanayinin...

YÖK'ün açılımı nedir ve kısa tarihçesi nasıldır?

YÖK ne anlama gelir? YÖK ne zaman kurulmuştur? Bugüne kadarki YÖK başkanları kimlerdir? İşte YÖK hakkında kısa bilgilendirme...