Bulunmaz Hint Kumaşı deyimi ile anlatılmak istenen nedir? Bulunmaz Hint Kumaşı deyiminin çıkış hikayesi nasıldır?
Sömürgeci İngilizler, 1612'de Hindistan'ı işgal eder. Ve sömürüye ticaret merkezi kurarak başlanır ve 1800'lü yıllara kadar Pencap bölgesi dışında tüm Hindistan'a yayılır.
O dönemde Hint kumaşları el tezgahlarında Hintli çıkrıkçılar tarafından dokunur. Hindistan'ın verimli topraklarında ucuz iş gücüyle elde edilen pamuk, gemilerle İngiltere'ye götürülüyor tekstil fabrikalarında kumaş yapılarak pazarlanıyordu. O pazarlardan birisi de sömürge altındaki Hindistan olarak seçilmişti.
İngiliz kumaşına rağbet yok
Ne ilginçtir ki İngilizlerin fabrikalarda üretti kumaşlar Hintliler tarafından ilgi görmedi. Daha pahalı olmasına rağmen yerli ürün olan ve el dokumalarında yapılan Hint kumaşı tercih edildi.
İngilizler bunun üzerine insanlık dışı bir duruma başvurdu. El tezgahlarında kumaş dokumalarını engellemek için Hintli çıkrıkçıların parmakları kesildi.
Düğüm atmalarını engellemek amacıyla özellikle de başparmakları tercih edildi. Sadece parmak ve el olsa iyi kolu kesilenler bile oldu. Ve rakam da korkunçtu. Parmakları, eli ve kolu kesilenlerin sayısı 100 binlerle ifade edildi.
Hint kumaşı bulunamadı
Hint kumaşı bir süre üretilemedi ve bulunmaz oldu. Onun içinde "Bulunmaz Hint Kumaşı" sözü kapitalizmin sonucu olarak ortaya çıktı.
Deyim olarak kullanılan "Bulunmaz Hint Kumaşı" sözü; az bulunan ve değerli olan şey anlamındadır. Günümüzde "Kendini Bulunmaz Hint Kumaşı sanıyor" cümlesinin (alaylı bir söylem) kullanımı yaygındır.