Balık kavağa çıktığında deyimi nerelerde kullanılır, ne anlama gelir? Balık kavağa çıkığında sözüyle ilgili hikaye nasıldır? Sözdeki kavakla anlatılmak istenen nedir?
Deyimi daha iyi anlayabilmek adına hikayeyle giriş yapalım...
Gelelim hikayeye
İstanbul eskiden balık ve balıkçılığın yaygın olduğu bir şehirmiş. Balık satışları Yemiş İskelesi ve Balık Pazarı’ndan başlar ve mahallelere yayılırmış. Çok fazla balık çıktığında ise Tophane’den Rumeli Kavağı’na, Üsküdar’dan Anadolu Kavağı’na kadar birçok yere götürülür ve satılırmış.
Aslında ticari ve balıkçılık deyimi haline gelen bu söz de müşterilerin balığı çok ucuz fiyata almak istemesi üzerine çıkmış. Balıkçı çok düşük fiyata balık almak isteyen müşterilerine “Ooo! O fiyata ancak balığı kavağa çıkardığımızda satarız” dermiş.
Ağaç değil yer adı
Aslında buradaki “kavak” ağaç değil yer adı. İstanbul’un semti. Balık çok çıktığında fiyatların düşmesi ve Kavak semtine kadar götürülmesine vurgu yapılıyor.
Balıkçılıkla ilgili doğan ve sonrasında özeti; “Gerçekleşmesi mümkün olmayan durumu” anlatan bu olay birçok yerde kullanılır hale gelmiştir. Ki en çok da “O kız, o çocukla ancak balık kavağa çıkınca evlenir” sözünde olduğu gibi.