Ağlamayan çocuğa neden meme vermezler? Ağlayan çocuk istediği memeyi alır mı? Ağlamayan çocuğa meme vermezler sözüyle ne anlatılmak istenir?
Günlük hayatta çok duyduğumuz atasözlerindendir; Ağlamayan çocuğa meme verilmez sözü...
Atasözünün gerçek anlamı
Gerçek anlamıyla bakıldığında çocuk ağlıyorsa bir derdi var demektir ve bu da genellikle açlığa yorulur, meme istediği düşünülür.
Ağlamayan çocuğa meme vermezler sözüyle anlatılmak istenen ise; Hakkını aramayan, mücadele etmekten ziyade ifade etmeyenin istediğine ulaşamamasını ifade eder.
İnsanlar hakları olan şeyi almak için kendilerini uygun dille anlatmak durumunda kalabilirler.
Ne yazık ki sesi çıkmayan kişiye kimse bakmadığı gibi onun sessiz halini bile suistimal edebilir.
Tarih boyunca bir takım haklar ve özgürlükler kendiliğinden değil ağır bedeller ödenerek ve mücadele verilerek elde edilmiştir.
Atasözüne bir örnek
Şimdi sözü biraz özelleştirelim ve bir iş ortamından örneklendirelim...
Bir şirket düşünün. Yıllardır orada çalışan işini sağlam yapan ve ilk işe girişle başlayan ve sonrasında patronun gördüğü zam oranında iyileştirme gören bir emekçiyi var. Sadece işini yapıyor ve hiç sesini çıkarmıyor.
Bir de yeni gelmiş eski çalışana yakın maaş alan birisi. Belli bir süre sonra yeni gelen ortamı benimseyip durumu çözdükten sonra rutin işini yapmasına rağmen patrona gidip acitasyon yaparak şartlarını daha da iyi hale getirir ve zam alır. Hatta yıllardır oraya hizmet eden ve gerçekten sorumluluk sahibi olan her türlü topa girip şirketin haklarını savunan kişi gerek hayata, mesleğe bakışı gerekse ahlak anlayışı açısından sesini çıkarmaz. Yeni gelen kısa süreli “kazanan” konumundadır belki ama uzun vadede kaybedecektir. Ancak sesini çıkarmayan kişi karakteri gereği duruma tepki göstermez.