Gördüğümüz her şeyin bir rengi vardır… Ve bu renklerin anlamları ve artık simge haline gelen mesajları vardır… İşte renklerin anlamları ve insandaki etkileri…

Psikolojik etki

Gökkuşağı gördüğümüzde mutlu oluruz… Çünkü 7 rengin armonisi vardır… Doğanın görsel bir şöleni ve şovudur bizim için… Hele de çocuklar adına…

Doğada, çevremizde, gözle gördüğümüz her yerde bize renkler ifadeler sunar, anlamlar katar, psikolojimize etki eder… İşte renklerin anlamları ve etkileri… 

Renklerin dili!

SİYAH: Ağırlığı da hüznü de sembolize eder. Güçtür, tutkudur, matemdir... Ancak bu ülkelere göre değişim gösterir. Birçok ülkede hüznü, acıyı ve yası ifade eden siyah, Japonya’da mutluluktur. Ve aşığı siyah bir ortam insan psikolojisini negatif yönde etkileyebilir, karamsar bir hava getirebilir. Siyah konsantrasyonu en çok getiren renktir. Einstein konsantre olmak için perdeleri siyah, gün ışığı olmayan bir odaya girer ve öyle düşünürmüş.

 

BEYAZ: Saflık, temizlik, sadelik... Negatif algı anlamı vermez. Ancak İspanya’da beyaz mendil sallamak görevi bırakma ve istifa anlamına gelir. Savaş sırasındaki beyaz bayrak teslimiyeti sembolize eder. Japonya’da beyaz ise ölümü temsil eder. Beyaz devamlılığı ve istikrarı da simgeler. İş görüşmesinde beyaz giymek yavaş ama kalıcı, devamlı personel izlenimi yaratacaktır.

KIRMIZI: Dinamizm, enerji... Mutluluk ve sevgi ifadesi. Reaksiyon... Kan rengidir ve tansiyonu yükseltir. Hız ve adrenalinden dolayı spor arabalarda genelde kırmızı kullanılır. Dikkat çekicidir... Ticari şirketlerin bu anlamda fazlasıyla tercih ettiği bir renktir. Çünkü ilk etapta çekici ancak bir süre sonra ise iticidir. Önce mekana davet eder ardından iter! (Bu nedenle kırmızı logolu yemek yenilen yerlerde insanların karnı doyduktan sonra fazla oturduğunu göremezsiniz). Gençliğe hitap eder. Polis otolarının da lambalarının yarısı kırmızı yarısı mavidir. Bunun nedeni de, kırmızı yakından görülebilir mavi de uzaktan.

 

YEŞİL: Doğanın rengi... Ferahlık, huzur ve güven verir. Bu nedenle bankaların tercih ettiği renklerdendir. Aynı zamanda güveni ifade eder... Hastanelerde yeşil kullanılmasının nedeni rahatlatıcı etkisidir. Yeşil renk ortamlarda insanların daha az mide ağrısı çektiği tespit edilmiştir. Yeşil vejeteryanlığı temsil eder, kasaplar bu nedenle yeşil rengi kullanmazlar. Kırmızıyı kullanılırlar. Yatak odası için de rahatlatıcı bir renktir, yaratıcılığı körükler.Yeşile uzun süre bakıldığında gözdeki iki hücreyi öldürüyor, başka tarafa baktığınız takdirde kısa süreliğine hiçbir rengi algılayamıyorsunuz. O yüzden yeşil rengin araba göstergelerinde kullanılması tavsiye edilmez.

MAVİ: Gökyüzü ve denizin sembolüdür. Sonsuzluk çağrışımı da verir. Pozitif etkisi vardır. Huzur verir ve sakinleştirir, dingin kılar. Kan akışını yavaşlattığı düşüncesiyle nazar boncukları mavidir. Batıda mavinin sakinleştirici etkisinden dolayı intiharları azaltmak için köprü korkuluklarını maviye boyarlar. Mavi özellikle lacivert verimliliği, otoriteyi ve sonsuzluğu ifade eder. Dünyadaki birçok markanın logosu mavi renktir. Bankaların da logolarında en çok kullandıkları renk yeşil ve mavidir. Mavi yemek yeme isteğini azaltan bir renktir, bu nedenle fast-food zincirlerinde mavi rengi hiçbir şeyde kullanmazlar. Tüm diyet ürünlerinde de mavi renk ve logo kullanırlar. Mavinin en önemli özelliği çok uzaktan bile fark edilebilmesidir.

LACİVERT: Sonsuzluğu, otoriteyi, verimliliği simgeler. Büyük firmaların logolarında pek sık görülür. Lacivert kıyafet giymek insanı ağır ve karizmatik gösterir. İnsan üzerindeki etkisi fazladır.

KAHVERENGİ: Plan ve sistemin rengi. Toprak rengidir... Matlık vardır ve dikkat çekici özelliği yoktur. Kıyafetlerde pek tercih sebebi değildir. Kahverengi aynı zamanda teklifsiz, rahat bir renktir. Karşınızdakinin resmiyetten uzak hissetmesini istiyorsanız, size daha rahat açılmasını istiyorsanız kahverengi giyin. İş görüşmelerinde ve profesyonel toplantılarda ise sakın kahverengi giymeyin.

PEMBE: Dinlendiren ve uyumlu bir renk. Çocuklarla özdeşleşmiştir. Özellikle kız çocuklarının belli bir yaşa kadar büyüme çağındaki her şeylerini pembe olarak seçtikleri görülür. Pembe karşı tarafa rahatlık hissi gönderir.

SARI: İncelik ve pratiklik. Dikkat çekicidir. Bu nedenle de ticari taksilerin rengi sarıdır. Araba kiralama şirketlerinin de logoları sarı renktedir. Hem hüznü hem de özlemi içinde barındırır. Sonbahar havası verir. Gençliğin ifadesidir. Sarı geçiciliği ve ölümü hatırlatır. Sarı renge boyanmış odalarda çocukların daha çok ağladığı ve yetişkinlerin sinirli oldukları belirlenmiştir.

MOR: Lüks olarak görülen bir renk. Pisikolojik etkilerinin o kadar da iyi olduğu söylenemez. İntihar edenlerin ortak rengidir.

GRİ: Diplomatik ve ağır bir renktir. Gözün en rahat ayırdığı renk olarak bilinir. Hareketsizliği yavaşlığı ve ciddiyeti temsil eder. Silahlı Kuvvetlerde her yer griye boyanmıştır. Devlette her şey gri renktedir. Yaratıcılığı da öldürdüğü düşünülmektedir.

BRONZ: Negatif bir etki yaratır. Tepki almak isterseniz bronz renk işe yarar, içki rengiyle benzemesinden dolayı içki reklamlarında bronz renk kullanılır. Altın ve parayı çağrıştırdığı için de bankaların yazı karakterlerinde bu renk vardır.